România ar putea pierde DOUĂ miliarde de euro, bani pentru autostrăzi

08 Iul 2015
România ar putea pierde DOUĂ miliarde de euro, bani pentru autostrăzi
Alexandru Nazare, peputatul PNL, şi fost ministru al Transporturilor, afirmă că în primele 6 luni ale acestui an fondurile europene pentru transport au fost utilizate în proporție de sub 1% din ceea ce fusese programat.

Astfel, potrivit lui Nazare, România ar putea pierde aproximativ 2 miliarde de euro, bani destinaţi construirii de autostrăzi, reabilitării de cale ferată sau drumuri naţionale.

Pe de altă parte, Compania de Drumuri susţine că nu va pierde fondurile europene, întrucât proiectele vor fi "fazate" pe următorul exerciţiul financiar european în cadrul Programului Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020.

'Din cele 4,3 miliarde de euro fonduri europene pentru transport alocate în perioada 2007-2013 pentru anul acesta ținta era să fie cheltuite 1,3 miliarde de euro, din care aproape 600 de milioane de euro pentru autostrăzi și drumuri naționale, 400 de milioane pentru căi ferate, 200 de milioane pentru metrou, 50 de milioane pentru domeniul naval și 40 de milioane pentru modernizarea aeroporturilor. Bilanțul primelor 6 luni arată însă că CNADNR abia a cheltuit 5,5 milioane de euro, iar CFR 4,8 milioane de euro. În aceste condiții pierderile la sfârșitul anului vor fi de aproximativ 2 miliarde de euro', a explicat Alexandru Nazare.

Narcis Neaga, dorectorul CNADNR spune însă altceva. Potrivit acestuia, niciun banu nu se va pierde: "Având în vedere că proiectele de reabilitare se pot desfăşura pe mai multe perioade de finanţare, ţinând seama de unele întârzieri justificate în desfăşurarea proiectelor, CNADNR SA a solicitat Ministerului Fondurilor Europene fazarea unor proiecte, astfel încât să nu se piardă finanţarea acestora. Considerăm că doar prezentarea strictă a rapoartelor de progres nu este suficientă pentru analizarea unei situaţii. Prin fazarea proiectelor care se suprapun pe cele două perioade de programare POS-T 2007- 2013, POIM 2014-2020, CNADNR SA a asigurat tranziţia financiară şi tehnica între cele două programe operaţionale, evitându-se astfel decomiterea fondurilor europene nerambursabile şi asigurarea unei continuităţi în implementarea acestora".


Alte stiri din Actualitate

Ultima oră