Câţi români locuiesc în altă ţară. România, sursă de migranţi

27 Sep 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Câţi români locuiesc în altă ţară. România, sursă de migranţi

Rata de creştere înregistrată de diaspora românească este a doua din lume (7,3% creştere anuală) în perioada 2000 – 2015. Astfel, raportat la populaţia ţării noastre înregistrată la începutul acestui an, mai mult de 15% dintre români trăiesc în diaspora.

Datele sunt prezentate de deputatul PSD, Angel Tâlvăr, fost ministru delegat pentru relaţiile cu românii de peste hotare în Guvernul Ponta. În acest context, el cere înfiinţarea unei structuri administrative centrale cu atribuţii dedicate exclusiv românilor de pretutindeni, a unui minister specific care să gestioneze problematica diaspora.

"Fie că vorbim despre situaţia familiilor rămase în ţară, despre dreptul la vot ori despre procesul de reintegrare al celor care doresc să revină acasă, toate aspectele care privesc comunităţile româneşti pretind o gestiune unitară şi eficientă, nu doar pe termen scurt, ci mai ales pe termen mediu şi lung", spune fostul ministru.

El susţine totodată ca aspectele legate de garantarea exercitării complete a cetăţeniei europene şi de tratamentul egal şi nediscriminatoriu, în special în ceea ce priveşte dreptul muncii şi dreptul la libera circulaţie al cetăţenilor români, să fie o prioritate pentru autorităţile române.

"Relaţia românilor de peste hotare cu statul român, fie prin intermediul misiunilor diplomatice ale României în ţările de reşedinţă, fie, în mod nemijlocit, cu autorităţile centrale şi locale, este un alt punct esenţial pentru agenda tuturor factorilor responsabili din România", adaugă deputatul PSD.

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră