Risc maxim de avalanşă în Munţii Făgăraş şi risc însemnat în Masivul Bucegi

24 Apr 2017
Risc maxim de avalanşă în Munţii Făgăraş şi risc însemnat în Masivul Bucegi

Turiştii care merg la munte în judeţele Argeş, Prahova şi Sibiu sunt sfătuiţi să nu urce pe traseele de mare altitudine întrucât în Munţii Făgăraş este risc maxim de producere a unor avalanşe la altitudini de peste 1800 de metri, în timp ce în Bucegi riscul este cotat cu 4 pe o scară de la 1 la 5. Traseele montane sunt în continuare închise în această perioadă. La Bâlea Lac, stratul de zăpadă măsoară peste doi metri, news.ro.

Atât în județul Sibiu, cât și în județul Argeș, în Munții Făgăraș, la peste 1.800 de metri altitudine, riscul de avalanșă este maxim, de gradul cinci. Sub 1.800 de metri, riscul de producere de avalanșe este mai mic, de gradul trei pe o scară de la unu la cinci.

"Pentru prevenirea accidentelor montane, Serviciul Public Județean Salvamont Sibiu solicită turiștilor să nu efectueze ascensiuni pe traseele turistice superioare cabanelor din zona de nord a munților Făgărașului și să evite practicarea sporturilor de iarnă în această zonă", se arată într-un comunicat de presă al Salvamont Sibiu, citat de agerpres.ro.

Turiștii sunt sfătuiți să nu urce pe traseele situate deasupra cabanelor de la Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine în Munții Făgăraș, unde există risc maxim de avalanșă.

"Solicităm turiștilor ca accesul la cabanele din zona turistică Bâlea Lac să se efectueze doar cu telecabina. În căldarea glaciară a lacului Bâlea deplasările trebuie efectuate respectând toate condițiile impuse de perioada în care riscul de avalanșă rămâne ridicat. Turiștii care doresc să practice sporturi de iarnă în această zonă sunt rugați să solicite informații și să respecte recomandările patrulei Salvamont aflată în zonă. Recomandăm turiștilor care se deplasează în zona montană să fie echipați specific perioadei de iarnă, dar și cu echipamentul individual de salvare din avalanșă (sondă de avalanșă, lopată de zăpadă, dispozitiv electronic de căutare în avalanșă)", susțin salvamontiștii sibieni.

Avertismente repetate au fost înregistrate în ultimele zile pentru mai multe zone, inclusiv pentru munţii Retezat, unde sâmbătă s-a produs o tragedie în urma căreia doi adolescenţi alpinişti, deja recordmani, şi-au pierdut vieţile.

Doi adolescenți cu vârstele de 13 și 14 ani, Dor Geta Popescu și Erik Gulacsi, și-au pierdut viața, iar alte cinci persoane au fost rănite în urma avalanșei produse sâmbătă în zona Șausa Bucurii-Pelegii. Victimele făceau parte dintr-un grup de șapte persoane care se aflau pe un traseu de vară din Retezat, potrivit Salvamont Hunedoara.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră