INCIDENTE BAC 2015. S-a „fentat“ legea la examenul maturităţii?

06 Iul 2015
INCIDENTE BAC 2015. S-a „fentat“ legea la examenul maturităţii?
După câteva zile de foc pentru absolvenţii claselor a XII-lea, mâine se vor afişa primele rezultate. Ca în fierare an, nici anul acesta examenul maturităţii nu a fost lipsit de incidente. Anchetele deschise de autorităţile competengte vor dovedii dacă acuzaţiile au fost sau nu adevărate. 

Anchetă după ce au fost sezate asemănări între 42 de lucrări 

Unul dintre scandaluri a avut loc la centrul de examen de la Colegiul Tehnic „Unirea“ din Ştei, după ce au fost sesizate asemănări între 42 de lucrări la matematică, potrivit Digi 24. După ce au analizat înregistrările din cele 14 săli în care a fost susţinut examenul, autorităţile au constatat că profesorii asistenţi din 10 săli le-au permis elevilor să comunice între ei ori să folosească fiţuici. Totul a pornit de la o sesizare care Urmare a unei sesizări privind existenţa unor similitudini între 42 de lucrări la matematică care proveneau din centrul de examen Colegiul Tehnic „Unirea" din Ştei. Imediat, comisia judeţeană de Bacalaureat a dispus analizarea înregistrărilor din cele 14 săli în care s-a desfăşurat proba obligatorie a profilului la şcoala din Ştei.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Educaţiei, în 10 săli, în care au susţinut proba aproape 200 de elevi, s-a descoperit că profesorii supraveghetori le-au permis candidaţilor să vorbească între ei şi să copieze. În unele cazuri chiar i-ar fi ajutat să copieze unii de la alţii. Ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, a anunţat astăzi că trimite corpul de control, pentru a verifica posibila fraudă. De asemenea, Comisia Naţională de Bacalaureat a cerut organizarea unei comisii de cercetare disciplinară a profesorilor implicaţi. În plus, în acest caz s-a făcut o plângere penală. Dascălii care vor fi găsiţi vinovaţi riscă, în funcţie de gravitatea abaterilor, până la destituirea din funcţia de conducere, de îndrumare şi de control din învăţământ sau desfacerea disciplinară a contractului de muncă.

Soţia lui Duicu ar fi zgâriat un poliţist

Reamintim că soţia şi fiica cea mare a fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, sunt audiate la Parchetul de pe lângă Tribunalul Mehedinţi după un scandal iscat în faţa unui liceu din Orşova, potrivit Digi 24. Fiica lui Adrian Duicu a susţinut astăzi ultima probă la bacalaureat - mai exact, la chimie- şi, la ieşirea din sală, a fost aşteptată de un procuror şi un echipaj de poliţie care investigau o posibilă fraudă. Mama fetei s-a opus ca tânăra să fie percheziţionată şi a agresat un poliţist. Ea poate fi acuzată de ultraj. Procurorii au deschis dosar penal pe numele fiicei lui Adrian Duicu pentru fraudă. Potrivit unor informaţii apărute în presa locală, tânăra ar fi copiat la examen cu ajutorul unui dispozitiv hands-free.

Ce spune Adrian Duicu

Pe de altă parte, Adrian Duicu spune că este vorba despre un dosar penal de abuz în serviciu, in rem, și că fiica sa a fost percheziționată și nu avea asupra ei niciun dispozitiv. El a mai spus că cel care s-au comportat abuziv a fost un polițișt care a agresat-o pe soția sa, iar fiica cea mică, neobișnuită cu un astfel de comportament, a sărit să-și apere mama. Adrian Duicu a mai spus că este vorba despre „o înscenare” și „un joc murdar”. Fostul preşedinte al CJ Mehedinţi, Adrian Duicu, se află sub control judiciar din luna aprilie a acestui, fiind cercetat într-un dosar de corupţie. Adrian Duicu a fost trimis în judecată la sfârşitul lunii iulie 2014 de procurorii anticorupţei care îl acuză de mai multe infracţiuni de corupţie, printre care trafic de influenţă, cumpărare de influenţă şi dare de mită.

Directoarea i-ar fi dictat răspunsurile prin handsfree

Surse din interiorul liceului au dezvăluit, pentru presa locală, că persoana care îi dicta răspunsurile Adinei Duicu prin telefon era chiar fosta directoare a unităţii de învăţământ, Mirela Stoenel. Mai mult, pentru a nu se afla, camerele de supraveghere din sala în care s-a aflat fiica social-democratului ar fi fost oprite. Profesorii au anunţat autorităţile, motiv pentru care, la faţa locului au venit să verifice, un procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Judeţean Mehedinţi şi un poliţist de la IPJ Mehedinţi. La ieşirea din liceu, cei doi au fost opriţi de soţia lui Duicu şi fiica cea mică, revoltate că aceştia au venit să investigheze posibila fraudă. Purtatorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Judeţean Mehedinţi, Fănica Cercel, a declarat că poliţistul a fost agresat de soţia lui Duicu.La Parchetul de pe lângă Judecătoria Orşova s-a declanşat o anchetă care verifică incidentul, în urma căreia, soţia lui Duicu ar putea fi acuzată de ultraj, deoarece l-ar fi îmbrâncit pe poliţist în momentul în care acesta a vrut să verifice dacă fiica sa avea asupra ei aparate de tip handsfree.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră