REVOLTĂTOR! Birocrația a omorât un nou-născut la Spitalul Județean Cluj (VIDEO)

05 Iul 2015
REVOLTĂTOR! Birocrația a omorât un nou-născut la Spitalul Județean Cluj (VIDEO)
Un nou-născut cu o malformație congenitală la abdomen - hernie diafragmatică - a murit pentru că medicul care i-ar fi putut salva viața nu a fost lăsat să opereze de conducerea spitalului, informeaza ziardecluj.ro.

Pentru că malformația gravă la abdomen a fătului era cunoscută, la recomandarea medicilor obstreticieno, tatăl fetiței înaintase, în 29 iunie, o solicitare scrisă conducerii Spitalului Județean Cluj, în care cerea ca nou-născutul să fie preluat și operat imediat după naștere în clinica de Chirurgie.

Deși chirurgul indicat pentru efectuarea operației prin care urma să se încerce eliminarea herniei, medicul Constantin Ciuce, avea experiență în domeniu, având numeroase intervenții de același gen la activ, conducerea spitalului a refuzat cererea invocând faptul că nu are calificare pediatrică și că intrarea sa în sala de operație nu ar fi fost legală.

Tatăl fetiței a înregistrat discuția pe care a avut-o cu managerul instituției medicale, un economist, în momentul în care fiica sa fusese născută și pentru a-i fi salvată viața avea nevoie urgentă de intervenția chirurgicală solicitată.

"Domnul profesor n-are specializarea de chirurgie pediatrică și n-avem secția amenajată și nu putem accepta o ilegalitate. Deci suntem în asentimentul dvs., dar nu putem așa ceva. În spitalul nostru e ilegal să se întample așa ceva”, declară managerul spitalului, obtuz, în plină situație de criză, când fiecare minut pierdut însemna diminuarea șanselor de supraviețuire a nou-născutului.

"Să știti un lucru, și dacă era copilul meu, tot la fel era. Am copil de 2 luni", a mai spus managerul, încercând să convingă un tată disperat de importanța deciziei pe care o luase în legătură cu operația.

În loc să accepte efectuarea operației în clinica pe care o conduce, managerul i-a recomandat tatălui fetiței un transfer la un spital din București sau efectuarea operației la Spitalul de copii din Cluj, culmea, tot părintele fiind cel care ar fi trebuit să rezolve singur aceste demersuri!

"Ar trebui să mergeți până la la spitalul de copii să discutați cu domnul manager Aldea, să ia legatură cu el astăzi, să nu mai așteptăm până mâine. Și eventual îl sunăm și noi și-l rugăm să vă primească, că trebuie și dânșii să își dea acceptul, iar in cazul asta trebuie ajuns la un acord", declară inconștient și absurd managerul.

După ce starea fetiței s-a agravat, managerul a solicitat un elicopter pentru transport, numai că acesta era plecat la o altă intervenție, luându-se decizia ca micuța să fie transportată la secția de Chirurgie a Spitalului de Copii din Cluj.
Prea târziu, fata s-a stins din viață în ambulanță, din cauza complicațiilor.

Incredibil, la patru zile de la producerea tragediei, Petru Șușcă, managerul spitalului, nu are mustrări de conștiință, în continuare fiind de părere că a procedat corect.
"Eu ca manager puteam să iau niște decizii peste legislație, vă întreb ce se întâmpla dacă eu aprobam această solicitare și acest copil murea pe masa de operație? Faptul că parintele a solicitat nu ne absolvea de vină”.

Mai multe întrebări se impun după producerea acestei drame umane, în care se poate spune că birocrația și lipsa de empatie a managerului față de disperarea unor părinți au condus la eliminarea oricărei șansă la viață pe care o mai avea nou-născutul. Oare ce l-a împiedicat pe managerul Petru Șușcă, în condițiile în care fusese, avizat de producerea evenimentului cu două zile înainte de naștere, prin cererea depusă de tatăl fetiței și refuzată a priori,  să ia măsurile necesare ca nașterea să aibă loc la Spitalul Marie Curie din București sau măcar să fi pregătit elicopterul pentru intervenție sau să fi transportat nou-născutul la Spitalul de Copii din Cluj?  





Dănuț Șendroiu, tatăl fetiței: "Cum este posibil ca după 10 ani de operații reușite la zeci de copii să i se interzică profesorului Ciuce să salveze alte vieți?"
"Noi am ajuns la profesorul Ciuce la recomandarea a trei medici ginecologi, nu am venit de capul nostru la Cluj, suntem din Târgu-Jiu. După o sarcină gemelară pierdută, eu și soția mea eram disperați că vom pierde și al doilea copil, mai ales că am aflat că sunt probleme grave cu fetița încă nenăscută. În urma unor analize foarte amănunțite am aflat că, fetița noastră Sara are hernie diafragmatică, mușchiul diafragmatic nu s-a dezvoltat corect, iar stomăcelul i s-a urcat în cavitatea toracică, apăsând un plămân
Știu că medicii nu sunt vraci, profesorul Ciuce și medicii neonatologi mi-au explicat foarte amănunțit că sunt șanse mici ca fetița noastră să supraviețuiască până la o eventuală intervenție. Ce nu am înțeles este încăpățânarea și cerbicia managerului Șușcă de a-mi interzice mie, ca părinte, să-mi încredințez copilul în grija unor medici care au avut rezultate atât de bune în tratarea unor copii cu aceeași suferință ca cea a fetiței mele. Și profesorul Ciuce și doamna profesor Natalia Hagău sunt niște profesioniști extraordinari. Am vorbit cu ei și le-am simțit căldura umană și empatia cu suferința noastră. Știu că ar fi făcut totul ca să-mi salveze copilul, dar nu au fost lăsați să-mi ajute fetița. Trebuia mutat doar un incubator în Chirurgie I, așa cum s-a făcut de atîtea ori și copiii au fost salvați, după operație s-ar fi întors fetița la Neonatologie. L-am întrebat pe Șușcă, aproape plângând: „CUM SE POATE SĂ AIBĂ GHINION DOAR COPILUL MEU SĂ NU FIE OPERAT DE CIUCE PENTRU CĂ AȚI DESCOPERIT CĂ ESTE ILEGAL?", a declarat pentru ziardecluj.ro tatăl fetiței decedate.

Raed Arafat, revoltat de situaţia în care a fost pusă familia Sendroiu şi fetiţă lor grav bolnavă: "Să fim foarte clari, nu trebuia să zboare niciun elicopter către Cluj, profesorul Ciuce este un chirurg excepţional. Un om dedicat care şi-a întrerupt nu odată concediile că să opereze copii la solicitarea expresă a unor colegi medici sau a unor părinţi disperaţi. Parcă am înnebunit toţi în ţara asta! Am ajuns să cerem hârtii unor oameni care operează de 10 ani şi care şi-au dovedit valoarea prin rezultate de excepţie. Hârtia salvează vieţi sau talentul şi dedicarea unor medici? Dincolo de asta, decizia de a chema un elicopter este absurdă în condiţiile în care copilul putea fi operat la nici 200 de metri de locul în care era internat. Mai mult decât atât, un copil care este într-o stare atât de gravă trebuie mişcat cu mii de precauţii. Mă repet, elicopterul nu trebuia chemat, atâta timp cât părinţii copilului au găsit un specialist de talia profesorului Ciuce care a luat decizia împreună să încerce să-i salveze viaţa. Oricum elicopterul nu a putut veni la Cluj pentru că era într-o altă misiune. Am aflat între timp că fetiţa s-a prăpădit, regret profund asta şi transmit condoleanţe familiei prin dumneavoastră", a declarat pentru ziardecluj.ro Raed Arafat

Managerul Petre Şuşcă îl reclamase la minister pe chirurgul Ciuce
Scandalul de la Cluj a început acum câteva săptămâni, când Corpul de Control al Ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, aflat în vizită de lucru la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj (SCJUCJ), a fost sesizat de managerul Petru Şuşcă de faptul că profesorul Ciuce ar opera ilegal copii în cadrul Clinicii Chirurgie I, cu încălcarea articolului 380, alin. 1, din Legea 95/2006 care spune că „profesia de medic se exercită în România cu titlul profesional corespunzător calificării profesionale însuşite”.

Mai precis, conform unei componente a Raportului, Şuşcă a susţinut în faţă unor specialişti din Ministerul Sănătăţii că profesorul Ciuce nu ar avea voie să opereze copii, deoarece nu are diplomă de specialist în chirurgie infantilă. Mai mult decât atât, managerul spitalului l-a reclamat pe Ciuce că ar opera în continuare bolnavi cu probleme vasculare, în condiţiile în care există o secţie de profil la Chirurgie II, unde competenta conducere a SCJUCJ a hotărât să se desfăşoare aceste intervenţii.

Fără să-l avertizeze verbal sau scris pe profesorul Ciuce că ar încălca legea în încercarea de a da o şansă la viaţă unor copii aflaţi cu un picior în groapă, Petru Şuşcă a introdus o „notă de relaţie” în Raportul de Control al Ministerului în care arată următoarele:
„Cu surprindere, conducerea spitalului a aflat că au existat cazuri de încălcare a competenţelor/specializărilor/atribuţiilor din partea profesorului Constantin Ciuce, simultan în mai multe Săli de operaţie: operaţii de chirurgie pediatrică, plastică, FĂRĂ SĂ AIBĂ TITLUL DE MEDIC SPECIALIST ÎN ACESTE SPECIALITĂŢi sau vasculară în absenţa secţiei. Menţionăm că nu suntem împotriva asigurării asistenţei medicale, în cazuri cu adevărat disperate, dar în actuală conjunctură suntem cu adevărat descoperiţi din punct de vedere legal…”, a subliniat Şuşcă.

______________

Conducerea Spitalului Judeţean Cluj a organizat duminică o conferiţă de presă în care a încercat să explice cazul fetiţei Sara Maria Sendroiu, născută prematur şi cu o malformaţie gravă, care a decedat pe sectia Neonatologie.

“Conducerea a convocat echipa de specialişti neonatologi şi s-au evaluat şansele de supravieţuire ale acestui nou-născut. Soluţia decisă de specialişti a fost că în acest caz să fie transferat la Spitalul de Copii Marie Curie Buccuresti, singurul care dispunea de specialiştii şi dotarea necesară pentru a acordă o minimă şansă de supravieţuire”, au anunţat medicii prezenţi la conferinţa de presă.




 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră