MARŢEA REVOLTEI PE STRĂZILE BUCUREŞTIULUI. „Nu pot să stau în casa, simt cum cad pereţii pe mine, mă sufoc (...) masacrul din Colectiv ne-a schimbat“

04 Noi 2015
MARŢEA REVOLTEI PE STRĂZILE BUCUREŞTIULUI. „Nu pot să stau în casa, simt cum cad pereţii pe mine, mă sufoc (...) masacrul din Colectiv ne-a schimbat“
Piaţa Universităţii - Piaţa Victoriei- Ministerul de Interne- Palatul Parlamentului- Primăria Sectorului 4-  Patriarhie.  Ultima staţionare: Clubul Colectiv. Acestea au fost opririle celor peste 20.000 de protestatari care luni seara au  mărşăluit pe străzile Bucureştiului, în punctele „sensibile“ ale puterii. A fost o mare de oameni. Cei mai mulţi tineri. S-a cântat imnul naţional şi s-au cerut cu vehemenţă demisiile lui Ponta-Oprea-Piedone. Potrivit unei informaţii de ultimă oră, Victopr Ponta şi-a depus mandatul.

S-a plecat de la Piaţa Universităţii. Să fi fost mai bine de ora 19.00. Mulţimea de oameni s-a adunat treptat -treptat. „Haide că ne strângem îşi spun încurajator un grup de tineri adunaţi în faţa fântânii de la Universitate“. Sunt studenţi la Arhitectură, aceeaşi facultate pe care a terminat-o şi  Mihai Alexandru, al doilea chitarist al trupei „Goodbye to Gravity“ care şi-a pierdeut viaţa în clubul morţii de pe strada Tăbăcarilor. „Ne-a cutremurat ce s-a întâmplat. Da, şi noi mergem în cluburi, dar înainte de tragedie nu ne-am gândit aşa în profunzime câte pericole sunt. Acum pot să vă spun cu mâna pe inimă că sunt convins că nu există, cel puţin în Centrul Vechi, nici un club cu măsuri de siguranţă. Este un lanţ al slăbiciunilor, în care primeasză corupţia. Haideţi să schimbăm ceva! De asta suntem aici“, mărturiseşte un tânăr din grupul studenţilor. 

Se pleacă spre Piaţa Victoriei. Se „cucereşte“ strada. Se protestează paşnic, fără incidente. „Fără violenţă. Să facem totul în memoria celor care au murit arşi de vii în Colectiv“, strigă protestatarii.  Oamenii din maşini susţin şi ei mişcarea cu claxoane. „Demiteţi-i pe toţi, că ne-am săturat de ei“, strigă un domn, la vreo 40 de ani, lăsând în jos geamul maşinii. „Suntem alături de voi, mâine ieşim şi noi“, îşi arată solidaritatea un domn dintr-o altă maşină. Se mege mai departe. Oamenii sunt hotărâţi şi din ce în ce mai mulţi. „Nu plecăm până nu plecaţi“, „Piedone nu uita, a venit şi vremea ta“, „Oprea, demisia!“ strigă miile de oameni care s-au adunat în stradă.

                          "Toate partidele politice, aceeaşi mizerie"
      
În jur de 21.00. În „ograda“ Guvernului  protestatarii s-au oprit vreo două ore. Cea mai lungă „staţionare“. Se aud huiduieli, flueirături, iar pentru câteva clipe spiritele încep să se aprindă. Cordonul de jandarmi intră în priză. Lucrurile se calmează, iar protestul se reia paşnic. „Ponta, eşti acasă? Îţi batem la uşă, ia deschide-ne“, strigă oamenii din faţa Guvernului. „Hoţii, hoţii, hoţii“, se aude glasul străzii. Pe surse, apare informaţia că premierul a „comis“ o demisie: l-a  dat jos pe şeful de la Protecţia Consumatorului, văzut unicul responsabil pentru tragedia din clubul Colectiv.
     
              "Nu plecăm acasă, morţii nu ne lasă"


Se pleacă spre Ministerul de Interne acolo unde protestatarii cer demisia ministrului Oprea. Se scandează, se cântă şi, în faţa sediului de la Interne se ţine un moment de regulegere. „Ceea ce s-a întâplat în clubul Colectiv ne-a schimbat pentru întotdeauna. Trebuie să-şi dea demisiile. Trebuie să existe măcar o fărâmă de onoare. Acolo, în clubul ală ne-au ars de vii copiii. Trebuie să luptăm pentru drepturile noastre şi să putem schimba ceva. Ei ne-au omorât copiii. De când am auzit de incendiul din Clectiv, nu pot să stau în casă. Să nu ies în stradă. Mă sufoc. Cad pereţii pe mine. Masacrul din club ne-a schimbat“, povesteşte, cu lacrimi în ochi, o doamnă la vreo 50 de ani. „Ne-a ajuns cuţitul la os. Gata, nu se mai poate! Să se ducă, să plece“, mărturiseşte un tânăr cu o pancartă în mână pe care scrie: „Ne-aţi omorât prietenii“. 

"Toate partidele politice, aceeaşi mizerie", "Nu plecăm acasă, morţii nu ne lasă", "Ultima soluţie, înc-o revoluţie", strigă strada. 

De la Interne se pleacă spre Palatul Parlamentului şi apoi la Primăria Sectorului 4, unde se cere vehement demisia Primarului Piedone, acuzat de protestatari că ar fi girat autorizaţia spre moarte a tinerilor din club. Cei peste 20.000 de ptotestatatari s-au oprit şi în faţa Partriarhiei, ajung apoi în faţa Clubului Colectiv. O mare de candele, flori şi coroane s-au strâns din ziua tragediei. Oamenii continuă să vină şi să înalţe o rugăciune celor care au pierit arşi de vii în clubul morţii. Se cântă, se aprind candele şi se strigă într-un glas „Colectiv“. 



Alte stiri din Actualitate

Ultima oră