Senatorii resping modificarea Legii antifumat

27 Sep 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Senatorii resping modificarea Legii antifumat

Proiectul defineşte spaţiul public închis ca fiind "„orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are acoperiş, plafon sau tavan şi care este încadrat de pereţi de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”.

Proiectul de lege a fost iniţiat de un grup de deputaţi şi senatori, printre care şi Cristiana Anghel, o opozantă înflăcărată a interzicerii fumatului în spaţii închise, şi Daniel Fenechiu. Iniţiatorii proiectului de modificare susţin că, în cazul definirii spaţiului public închis, legiuitorii români au optat pentru cea mai excesivă reglementare din Europa.

"În acest sens precizez că în toate ţările Europei fumatul este permis pe terasele care au maxim trei pereţi şi un acoperiş, în perioada anotimpului răcoros terasele fiind dotate cu încălzitoare în tavan sau laterale. Reglementarea noastră permite însă doar un perete. În acest sens, nu doar pentru a ne alinia reglementărilor europene, ci şi pentru a nu sfida logica, apreciem că spaţiu public închis este spaţiul acoperit, delimitat de jur împrejur de pereţi şi nicidecum spaţiul delimitat de doi sau chiar trei pereţi...", se arată în expunerea de motive semnată de deputatul Daniel Fenechiu.

El susţine că fumatul trebuie permis acolo unde nu impietează asupra drepturilor nefumătorilor. "Respectiv pe terase, în locuinţa proprie şi în spaţii special amenajate care respectă condiţiile expres prevăzute de art.3, alin 2 lit.a-e... Care pot exista şi în afara aeroporturilor internaţionale. Totodată, mai credem că nu îi poţi interzice fumătorului să ascocieze la ţigară o cafea, o ciocolată caldă sau o răcoritoare... livrate de automat. Altfel, vor răsări clădirile rotunde", conchide Daniel Fenechiu în expunerea de motive.

Proiectul de lege, depus la Senat în martie 2016, a primit aviz favorabil de la Comisia pentru drepturile omului. Senatul este prima cameră sesizată, decizia finală aparţinând Camerei Deputaţilor. În această cameră se află un proiect al Guvernului prin care senatorii au modificat deja Legea antifumat, reglementările fiind similare celor respinse de Comisia de Sănătate.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră