DNA s-a sesizat cu privire la recuperarea prejudiciului din dosarul ICA

02 Feb 2016 | scris de Mara Răducanu
DNA s-a sesizat cu privire la recuperarea prejudiciului din dosarul ICA

În urma acestei sesizări din oficiu sunt luați în vizor în primul rând angajații ANAF, cei care sunt singurii abilitați de lege să pună în aplicare aceste decizii sub îndrumarea judecătorilor care le-au pronunțat.

De ce s-a sesizat DNA în cazul ICA 

Sesizarea din oficiu vine în aceeași perioadă în care ANAF primea o nouă confirmare din partea Curții de Apel București că nu există niciun impediment legal în legătură cu punerea în aplicare a deciziei din dosarul ICA, scrie Digi 24. Asta deși cei de la ANAF au depus în decembrie o solicitare la Curtea de Apel București, la completul care a dat decizia definitivă în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare, și le-au cerut magistraților să stabilească dacă acele contracte de închiriere intră sau nu în categoria sarcinilor care ar bloca intrarea statului în posesia bunurilor.

Puţin peste 1% din prejudiciul din dosarul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) a recuperat statul până acum, la un an şi jumătate de la condamnarea lui Dan Voiculescu. Confiscarea terenurilor şi clădirilor este blocată de o serie de procese deschise în instanţă de firmele vizate de decizie. Astfel, clădirea în care funcţionează televiziunea de ştiri fondată de fostul senator este închiriată de la o altă societate la care acţionari sunt membrii familiei Voiculescu. Contractul dintre cele două firme este invocat pentru a amâna, pe perioadă nedeterminată, confiscarea clădirii, aşa cum a decis instanţa.

În procesele deschise de societățile fondate de familia Voiculescu, prin care se solicită suspendarea procedurii de confiscare, este invocată o afirmație făcută în decizia de condamnare a lui Dan Voiculescu prin care i-au fost confiscate parte din bunuri. Cu referire la această confiscare, instanța a stabilit că terenurile și clădirile trebuie să intre în proprietatea statului libere de orice sarcini. Asta înseamnă că, în momentul în care statul le preia, acele clădiri sau terenuri nu trebuie să facă obiectul unui credit bancar sau al unui contract de închiriere, susțin cei de la firmele vizate.  Aceste companii au deschis procese în care invocă imposibilitatea statului de a intra în posesia bunurilor ce le aparțineau până la momentul deciziei definitive. 

Pe 8 august 2014, Curtea de Apel București l-a condamnat definitiv la 10 ani de închisoare cu executare pe Dan Voiculescu

Curtea de Apel București a decis, săptămâna trecută, că nu există niciun impediment pentru ca ANAF să confiște imobilele dobândite de Voiculescu prin privatizarea frauduloasă a ICA.  Pe 8 august 2014, Curtea de Apel București l-a condamnat definitiv la 10 ani de închisoare cu executare pe Dan Voiculescu, iar Gheorghe Mencinicopschi, fost director general al ICA, a primit 8 ani de închisoare. De asemenea, Sorin Pantiș, fost director general executiv Grivco SA, a primit 7 ani de închisoare, iar Corneliu Popa, fost director general al ADS, a fost condamnat la 8 ani de închisoare.

Judecătorii au mai stabilit că prejudiciul în acest caz se ridică la 60 de milioane euro și au dispus confiscarea mai multor proprietăți, terenuri și imobile aparținând lui Dan Voiculescu, 'care vor trece în patrimoniul statului libere de orice sarcini'.  Este vorba, printre altele, de imobilul teren intravilan în suprafață de 29.220,03 metri pătrați situat în București, sector 1, strada Gârlei nr.1D și construcțiile aferente, precum și de alte două terenuri și construcțiile aferente acestora, în suprafață de 4.457 de mp și, respectiv, 3.000 de mp, ambele situate în București, sector 1, strada Gârlei, nr. 1B.  Judecătorii au mai decis confiscarea imobilului situat în șoseaua București- Ploiești, nr. 25- 27, sector 1, compus din teren în suprafață de 4.184,41 mp și construcție de 3.140 mp edificată pe o suprafață construită la sol de 1.986,25 mp, care vor trece în patrimoniul statului.

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră