O nouă campanie de colectare selectivă pentru deșeurile de echipamente de iluminat

01 Sep 2015
O nouă campanie de colectare selectivă pentru deșeurile de echipamente de iluminat
Asociația Recolamp, asociaţie non-profit specializată exclusiv în gestiunea deşeurilor de echipamente de iluminat, desfășoară în perioada 1 septembrie – 27 noiembrie 2015 o nouă campanie de colectare selectivă a deșeurilor din echipamente de iluminat (becuri, LED-uri, neoane și corpuri de iluminat arse).

Campania Recolamp se adresează tuturor companiilor private dar și instituțiilor de stat care predau către Asociația Recolamp minim 20 de kilograme de deșeuri de surse de lumină (aproximativ 100 de becuri/neoane) și/sau 50 de kilograme de deșeuri de corpuri de iluminat. La finalul campaniei, norocoșii câștigători vor putea câștiga unul din cele 100 de premii, printr-o tragere la sorți ce va avea loc în data de 18 decembrie 2015, în prezența unui notar public. Mai multe detalii privind campania puteți găsi în Regulamentul Oficial de pe site-ul Asociației – www.recolamp.ro.

"De la 1 ianuarie 2016, vorbim de o ţintă clară de colectare impusă de Comisia Europeană, și transpusă în legislația națională prin OUG 5/2015, de minim 40% din greutatea medie a produselor introduse pe piaţă, în ultimii trei ani, de către producătorii români. Iar până în 2021, trebuie să fim capabili să asigurăm colectarea şi tratarea a minim 65% din deşeurile de echipamente electrice. În 2014, participanţii Recolamp au introdus pe piaţa din România circa 6,6 milioane unităţi de echipamente de iluminat, cifre comparative cu cele înregistrate în 2013. Din această cantitate, însă, de aproximativ 1.200 de tone, 476 tone au fost colectate şi reciclate de către Asociația noastră. Așadar, încă din 2014 noi avem ca și obiectiv intern și atingem această țintă europeană de 40%. În afară de deşeurile gestionate de Recolamp, estimăm că există încă necolectate 2.000 de tone de echipamente de iluminat, ceea ce înseamnă peste 5 milioane de becuri şi neoane. Acestea sunt foarte periculoase pentru mediu, întrucât conţin mercur. Necolectate selectiv, ele ajung la gropile de gunoi de unde poluează ireversibil solul și pânza freatică", a declarat Roxana Şunică, director de marketing al Recolamp.

Începând cu 2008, orice companie din România poate solicita containere customizate și poate beneficia de infrastructura națională de colectare pe care Asociația a dezvoltat-o. Colaborarea cu Recolamp este gratuită, organizația asigurând preluarea deșeurilor de la cantitatea minimă de 20 de kilograme sau 100 de bucăți de becuri și/sau tuburi fluorescente și 50 de kilograme - pentru deșeurile de corpuri de iluminat. 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră