Reacţii după nominalizarea primei femei premier din România

21 Dec 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Reacţii după nominalizarea primei femei premier din România

Evident, reacţiile după nominalizarea lui Sevil Shhaideh nu au întârziat să apară. Pentru liderul UDMR, Kelemen Hunor, este o propunere interesantă, el subliniind că Uniunea nu are elemente să spună că nu ar fi un om capabil pentru această demnitate.

"O propunere dezamăgitoare. Un om de paie lăsat de Liviu Dragnea la Ministerul Dezvoltării, care a tras manete pe la Ministerul Dezvoltării, inclusiv anul ăsta, și am simțit asta în interiorul Guvernului, și care va conduce, dacă va ajunge în poziția asta, un Guvern disfuncțional, pentru că nu putem avea două structuri de putere — un Guvern și un partid care monitorizează acest Guvern. Deci, practic, Liviu Dragnea își lasă un om de paie pentru a putea să-și pregătească terenul să vină el prim-ministru", a spus deputatul Cristian Ghinea, conform agerpres.ro. El a anunţat că USR nu va vota această propunere.

"Am o părere foarte bună despre Sevil, am lucrat cu ea foarte bine și cât a fost secretar de stat, după cum știți am propus-o ca ministru. A fost un ministru foarte bun și îi urez succes. Chiar cred că este o femeie foarte echilibrată și, repet, cât am lucrat cu ea am lucrat foarte bine și o respect foarte mult. Mi se pare o propunere foarte bună. O votez cu plăcere dacă vine în Parlament", a declarat fostul premier Victor Ponta.

Pentru liberalul Gigel Ştirbu, propunere este o surpriză "extrem de neplăcută". Eu unul nu aș vrea să fiu pus în pielea unui votant PSD în această zi, în acest moment. Nu știu ce se va întâmpla mai departe. Pentru noi toți este o surpriză extrem de neplăcută. Se vede clar că dl Dragnea dorește să își pună un subordonat, că nu pot să spun altfel acestei doamne, pentru ca, în următoarea perioadă, dacă își va lămuri problemele penale, problemele juridice, probabil domnia sa va solicita demisia acestei doamne, urmând ca el să urce treptele Palatului Victoria. E o zi extrem de urâtă pentru întreaga societate românească", a afirmat Știrbu.

"Noi suntem în opoziție, noi rămânem în opoziție. La noi nu are importanță cine ar fi fost desemnat, suntem în opoziție, deci oricum nu votăm instalarea Guvernului", a declarat liiderul PMP Traian Băsescu, care a spus că nu comentează nominalizarea făcută de PSD.

În opinia sociologului Barbu Mateescu, nominalizarea lui Sevil Shhaideh este un test. "De ce ziceam că este un test? Pentru că una din temele fundamentale ale PSD-ului în campanie și chiar în ultimii ani a fost ca românii să preia controlul asupra României, iar faptul că a fost selectată o persoană care aparține unei minorități etnice și probabil și religioase este un pic contrar valorilor exprimate în campanie", a declarat Barbu Mateescu, pentru Agerpres.

El a explicat că există câteva semne de întrebare legate de felul în care propunerea va fi asimilată de partid și electorat. "E interesant cum va reacționa partidul cât mai ales votanții care practic se pomenesc că propunerea de premier este diferită de linia valorilor să spunem exprimate de PSD în campanie. De văzut și cât de mult va fi doamna Shhaideh premier", a mai spus Mateescu.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră