Reacția lui Dacian Cioloș, după denunțul depus împotriva sa la DNA

28 Oct 2016 | scris de Veronica Micu
Reacția lui Dacian Cioloș, după denunțul depus împotriva sa la DNA

Întrebat cum comentează plângerea Partidului România Unită (PRU) împotriva sa, în legătură cu achiziţionarea sculpturii ”Cuminţenia pământului”, Dacian Cioloş a răspuns: ”Să fie sănătoşi!”.

Citește și: Cuminţenia Pământului. PRU îl denunţă pe Cioloş la DNA, pentru abuz în serviciu şi înşelăciune

În 12 octombrie, Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență prin care opera brâncușiană "Cumințenia Pământului" va fi achiziționată de statul român și va fi expusă în colecții publice.

"În ședința de Guvern de astăzi s-a aprobat o ordonanță de urgență prin care opera 'Cumințenia Pământului' (...) va fi achiziționată de statul român și va fi expusă în colecții publice, după ce Guvernul a luat deja măsurile legislative pentru asigurarea resurselor financiare necesare. Așadar, printr-o ordonanță de urgență, Executivul a stabilit ca diferența între sumele donate în cadrul campaniei de subscripție publică dedicată sculpturii lui Constantin Brâncuși și suma echivalentă în lei a 6 milioane de euro să fie asigurată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii", a anunțat atunci purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu, într-un briefing la Palatul Victoria.

"Cumințenia Pământului" va rămâne în circuitul public, urmând să fie găzduită în curând într-unul dintre muzeele bucureștene.

Iolu a spus că mecanismul prin care vor fi alocați banii pentru achiziție va fi stabilit printr-o hotărâre de guvern.

"Nu este stabilit în acest moment un mecanism. Statul are bani și Ministerul Culturii va putea achiziționa această operă de artă", a explicat Iolu.

Întrebat dacă banii vor fi alocați la rectificare, Liviu Iolu a spus că "nu neapărat". "Pot fi deja existenți în bugetul Ministerului Culturii (...). Sunt alocați 5 milioane de euro și vor trebui alocați alți 6 milioane de euro până la data limită, și anume la sfârșitul lunii noiembrie", a adăugat Iolu, precizând că acest termen este unul "agreat cu vânzătorii".

Iolu a mai spus că Guvernul a considerat că această operă de Tezaur și de Patrimoniu Național trebuie să fie a statului român și să fie expusă public.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră