Portretul lui Dylann Roof, tânărul care a ucis nouă persoane într-o biserică din SUA

20 Iun 2015
Portretul lui Dylann Roof, tânărul care a ucis nouă persoane într-o biserică din SUA
 Dylann Roof, un tânăr de 21 de ani, a ucis nouă persoane într-o biserică a comunităţii nergilor americani din Charleston (Carolina de Sud). Justiţia federală a numit acest act „terorism interior”. Acest masacru este cea mai gravă crimă rasistă ce a avut loc în SUA în ultimele decenii. În timpul audierii, Dylann Roof a fost de neclintit, chiar atunci când apropiaţii victimelor se aflau în sală. Francetv info a reuşit să facă un portret al lui Dylann Roof.  

Un singuratic

Sunt puţin informaţii în spaţiul public despre personalitatea acestui tânăr singuratic. El a părăsit şcoala foarte repede şi a rămas fără slujbă, potrivit Daily Beast. Doar Carson Cowles, un bărbat care s-a prezentat ca fiind unchiul lui Dylann, a lăsat să se afle câteva informaţii. Interogat de Reuters, el spune că ar fi prevenit-o pe sora lui, mama lui Dylann, că acest copil este prea introvertit.

 Fascinat de rasism

Analizând profilul lui de pe reţelele de socializare, portretul lui Dylann Roof se completează. Diversele conturi sugerează o anumită fascinaţie pentru teoriile supreamaţiei albilor. Astfel, pe pagina lui de Facebook, el poartă o vestă cu steagurile Africii de Sud din perioada aparatheidului şi al Rhodeziei, înainte ca această ţară să devină Zimbabwe. Cele două ţări, conduse în acea perioadă de o minoritate de albi, au devenit regimuri admirate de micile grupuri rasiste.  Într-o fotografie, difuzată pe Twitter de cunoştinţe, tânărul este pe capota maşinii lui, iar plăcuţa de înmatriculare lasă să se vadă  un drapel, simbol al mişcării supremaţiei albilor.

În New York Times, Joseph Meek, un prieten din coplărie al lui Dylann Roof care l-a contactat recent pe Facebook, povesteşte că tânărul s-a schimbat în ultimele luni. El vorbea despre rănirea multor persoane şi apărarea ideilor rasiste. El nu contenea să spună că rasele trebuie separte, că albii trebuie să fie cu albii. Eu ştiam că el avea ceva care îl obseda, ceva care nu merge, dar tot ceea ce el plănuia era o nebunie.

Neliniştit, Joseph Meek a ascuns arma pe care Dylann o avea încă din luna aprilie. Versiunile despre acest subiect sunt diferite: potrivit unchiului lui, tatăl ar fi fost cel care i-a oferit această armă de calibrul 45, cadou de ziua lui de naştere. Dar, potrivit New York Times, Dylann însuşi şi-ar fi cumpărat-o cu banii primiţi cu ocazia aniversării lui. La sfatul unui amic, Joseph Meek i-a înapoiat arma lui Dylann.

În cotidianul american, Dalton Tyler, un alt prieten al lui Dylann, confirmă scenariul unei recente derive rasiale a acestui tânăr. Potrivit acestuia, Dylann dorea revenirea la segregaţie şi la « a provoca un război civil ». De altfel, Dylann le-a mărturisit poliţiştilor că dorea “să declare război rasial”.

 Un cunoscut al serviciilor poliţiei

Cazierul judicar al lui Dylann Roof arată că a fost arestat în două rânduri între februarie şi aprilie 2015. La începutul anului, el a fost adus la poliţie după ce le-a pus o serie de întrebări ciudate angajaţilor unui centru comercial.

În timpul căutărilor, poliţia care l-a interogat, a descoperit Suboxon, un medicament de substituţie, prescris în cazurile de dependenţă de opioide. Dylann Roof nu avea reţetă pentru acest medicament. A fost arestat şi la revenirea în aprilie, el a fost interpelat din nou pentru violarea unei proprietăţi private.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră