Radu Mazăre, audiat la DNA

04 Feb 2016 | scris de Veronica Micu
Radu Mazăre, audiat la DNA

"Am explicat cum funcționa Comisia de despăgubiri în baza Legii 18, care este alta decât în baza Legii 10. Secretarul Consiliului local, care este angajatul Guvernului, era secretarul comisiei. Dumnealor întruneau comisia, doar îmi aduceau la semnat documentele. N-am discutat nicio retrocedare, document sau dosar", a declarat Mazăre după audiere.

În dosarul "ANRP5", au mai fost puşi sub urmărire penală fostul preşedinte al ANRP Crinuţa Dumitrean şi omul de afaceri Horia Simu.

Coform DNA, Horia Simu a achiziţionat printr-un intermediar în 2009 drepturile litigioase ce priveau un teren din municipiul Constanţa, preţul cesiunii fiind de 700.000 de euro.

"De la acea dată, suspectul Simu Horia a iniţiat un complex de demersuri prin intermediul unor angajaţi ai societăţilor sale şi prin intermediul unor persoane cu funcţii de conducere din cadrul unor instituţii publice, cu sprijinul cărora să urgenteze obţinerea despăgubirilor prin intervenţia acestora la nivelul autorităţilor implicate în procedura de retrocedare", susține DNA.

În 2011, Dumitrean şi membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au aprobat raportul de evalauare întocmit de un expert în care valoarea terenului a fost stabilită la
"8.750.000 euro (35 euro/mp), echivalentul a 37.243.500 lei".

"Aceasta reprezintă o supraevaluare a terenului respectiv cu suma de 7.875.000 euro, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat concomitent cu obţinerea unui avantaj patrimonial de către suspectul Simu Horia si alte persoane, beneficiare ale drepturilor litigioase", mai spun procurorii DNA.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră