​Rabla pentru electrocasnice. O nouă ediție vine în decembrie 2021

11 Noi 2021 | scris de A.V.
​Rabla pentru electrocasnice. O nouă ediție vine în decembrie 2021

O nouă sesiune a programului Rabla pentru electrocasnice, cu un buget de 34 de milioane de lei, va fi lansată în ultima săptămână din această lună, iar voucherele cu valori între 200 lei și 500 lei vor putea fi folosite în decembrie în magazine.

Ca și la edițiile precedente se vor putea achiziționa de la aspiratoare, frigidere ori mașini de spălat până la tablete și laptopuri, condiția fiind să predai la schimb aparatele similare vechi.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat săptămâna trecută că până la finalul acestui an va fi lansată o nouă sesiune a programului rabla pentru electrocasnice, scrie HotNews.

„Anul acesta vom lansa programul rabla pentru electrocasnice de sărbători, probabil în ultima săptămână a lunii noiembrie, astfel încât în cursul lunii decembrie voucherele să fie valorificate la magazinele de specialitate”, a declarat, în data de 5 noiembrie, ministrul Tanczos Barna.

Structură asemănătoare cu ediția din primăvară

Ministrul a spus că va fi păstrată aceeași structură și schemă de lansare a programului, adică va fi o perioadă de înscriere a persoanelor în program, după care săptămânal vor fi scoase grupurile de aparate, electrocasnice așa cum au fost stabilite și în ediția precedentă.

Ediția va fi finanțată cu 34 milioane de lei, fond rămas din bugetul de 75 milioane de lei al acestui program lansat în luna mai din acest an.

Și totuși două schimbări

  1. Se vor putea cumpăra televizoare având cel puțin noua clasă energetică G.
  2. Se vor introduce prevederi clare cu privire la caracterul netransmisibil al voucherelor.

Care este valoarea voucherelor?

Echipamentele incluse în program și voucherele aferente fiecărui echipament sunt:

400 de lei pentru mașini de spălat rufe, inclusiv cu uscător având cel puțin noua clasa energetică C;

400 de lei pentru mașini de spălat vase având cel puțin noua clasa energetică D;

400 de lei pentru aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile, cu eficiență energetică la răcire cel puțin A++;

400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puțin noua clasă energetică E;

400 lei pentru televizoare având cel puțin noua clasă energetică G;

400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficiență energetică cel puțin A++;

200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;

500 de lei pentru laptopuri;

300 de lei pentru tablete.”

Ce trebuie să faci pentru a beneficia de un voucher Rabla?

Primul pas pentru a participa la acest program este să te înscrii în aplicația informatică pusă la dispoziție pe pagina de internet a Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), respectiv la ACEASTĂ ADRESĂ 

Înscrierea solicitanților în program constă în crearea contului de utilizator, pentru care se introduc următoarele date: nume, prenume, localitate și județ, cod numeric personal (CNP), adresa de e-mail și numărul de telefon valid.

Pasul următor este autentificarea în aplicație, beneficiarul având apoi obligația de a încărca CI/BI și declarația pe proprie răspundere pusă la dispoziție de AFM până la momentul utilizării voucherului.

Voucherele sunt generate în aplicație. Valabilitatea voucherelor este de 15 zile de la data validării acestora de către AFM, termen în care trebuie utilizate la un comerciant validat.

Cum se folosesc voucherele în magazine

O persoană fizică poate achiziționa mai multe electrocasnice noi, în schimbul predării unui număr echivalent de aparate uzate, beneficiind, în mod corespunzător, de mai multe vouchere, dar nu mai mult de unul pentru fiecare categorie.

Valoarea voucherului se scade de către comerciantul validat, în factură, din preţul de comercializare cu TVA al EEE-ului, denumit în continuare preţ de comercializare, diferenţa fiind asigurată de către beneficiar din surse financiare proprii.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră