Transportatorii au ajuns la un acord cu ASF. Tariful RCA se plafonează la 6.149 lei/an pentru un camion

15 Sep 2016 | scris de Veronica Micu
Transportatorii au ajuns la un acord cu ASF. Tariful RCA se plafonează la 6.149 lei/an pentru un camion

UPDATE 15:35 - Transportatorii au anunțat că au ajuns la un acord cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) cu privire la plafonarea tarifului RCA la valoarea de 6.149 lei/an pentru un camion față de 20.000 lei pe an în prezent.

"Am discutat cu colegii care se află la ASF și mi-au comunicat faptul că, în urma metodei de calcul pe care au stabilit-o, valoarea poliței RCA va fi plafonată la 6.149 lei /an de camion. Vă rog să îmi spuneți dacă sunteți de acord. Eu spun că este rezonabil acest tarif. Pentru a fi siguri de acest rezultat așteptăm din partea ASF un comunicat de presă oficial. Avem două ore începând cu ora 15:00 pentru plecarea din Piața Victoriei", a declarat pentru Agerpres Augustin Hagiu, președintele FORT.

La această oră protestatarii au început să plece din Piața Victoriei.

UPDATE 12:15 - Transportatorii rutieri amenință cu prelungirea protestelor și după ora 15:00, atât în Piața Victoriei, cât și în țară, până la rezolvarea cererilor pe care le-au înaintat autorităților.

"Suntem absolut consternați de atitudinea Guvernului care nu vrea să soluționeze problema RCA, un Guvern care ignoră economia românească și industria transporturilor rutiere. Facem apel pe această cale la președintele Klaus Iohannis și la Parlamentul României pentru a interveni imediat, să ia măsurile necesare. Măsurile pe care le solicităm Parlamentului și președintelui sunt demiterea imediată a conducerii ASF. Nu putem să lăsăm aceeași conducere care ne-a adus în această situație și care a adâncit criza RCA din decembrie, anul trecut, până astăzi, fără să soluționeze și să ne dea tarife înghețate pe perioada următoare fără nicio restricție și fără nicio limitare din partea Guvernului. Guvernul trebuie să ne dea astăzi niște valori de referință pe care noi să le putem aplica și să putem opera cu ele începând de mâine. N-am primit nicio o contra-propunere la ceea ce am înaintat noi. Nu știm de ce nu sunt bune aceste tarife pe care le-am propus. Lumea este extrem de nemulțumită și avem nevoie de aceste valori astăzi. Lucrurile pot să scape de sub control. Nu vrem să plecăm de aici până nu ni se dau niște cifre foarte clare", a afirmat Radu Dinescu, secretar general al Uniunii Naționale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR).

UPDATE 10:40 - Transportatorii au început protestul în Piața Victoriei joi dimineață la ora 9:00, pe fondul nemulțumirilor față de prețurile RCA, în fața sediului Guvernului aflându-se tiruri, taxiuri și autocare care claxonează.

Aceștia au bannere pe care scrie "Vrem siguranță rutieră, Protest RCA", "RCA = falimentul transportatorilor români", "Mafia RCA, ASF = mafia, jos Negrițoiu", "Negrițoiu vinovat pentru tot ce s-a întâmplat și el trebuie arestat"

"Nu există nicio prevedere clară în Ordonanța de Urgență vis-a-vis de valorile tarifelor RCA, mai mult Guvernul lasă ASF să stabilească aceste tarife, ASF care ne-a adus în această criză și a cărei conducere noi am solicitat să fie destituită. Este evident că acest ASF nu poate să stabilească aceste valori la liberul plac fără niciun fel de restricționare din partea Guvernului", a declarat pentru Agerpres Radu Dinescu, secretar general al UNTRR.

Transportatorii rutieri nu renunță la protestele naționale anunțate pentru astăzi, 15 septembrie, faţă de tarifele mari ale asigurărilor auto obligatorii. În București, transportatorii vor protesta cu 5.000 de mașini în fața Guvernului şi alte 100.000 în ţară, potrivit președintelui COTAR, Vasile Ştefănescu.

Brigada Rutieră a Capitalei anunţă că, între orele 9.00 şi 15.00 va avea loc, în Piaţa Victoriei, o adunare publică, precizând că între orele 5.00 şi 7.00 sunt aşteptate să ajungă la protest mai multe vehicule din provincie. Acestea vor veni din zonele Autostrada A1 - Liceul Industrial nr. 8, Autostrada A2 - Policolor, DN1 - Fântâna Mioriţa, DN2 - Parcul Plumbuita.

"Mijloacele de transport vor fi parcate sub îndrumarea efectivelor Brigăzii Rutiere, în funcţie de ocuparea spaţiului în Piaţa Victoriei, pe Şoseaua Kiseleff, între Piaţa Victoriei şi Piaţa Presei Libere (zona centrală)", precizează poliţiştii.

Începând cu ora 5.00, circulaţia va fi restricţionată pe Şoseaua Kiseleff, de la Piaţa Arcul de Triumf până la Piaţa Victoriei şi de la Piaţa Arcul de Triumf până la Piaţa Presei, permiţându-se permanent circulaţia pe Strada Arhitect Ion Mincu.

Citește și:

Ordonanţa privind RCA a fost trimisă la Monitorul Oficial. Actualele tarife rămân neschimbate şase luni

Transportatorii BLOCHEAZĂ joi Piaţa Victoriei. PROTEST DE AMPLOARE pe drumurile din România, împotriva scumpirii RCA

De asemenea, circulaţia va fi resistematizată, începând cu ora 5.00, prin asigurarea traficului pe două benzi pe sens în faţa clădirii Guvernului, între Bulevardul Aviatorilor şi Calea Victoriei, respectiv Bulevardul Lascăr Catargiu.

Traficul rutier se va desfăşura pe Calea Victoriei, Bulevardul Ion Mihalache, Strada Buzeşti şi Bulevardul Lascăr Catargiu.

Între orele 15.00 şi 17.00, participanţii şi autovehiculele vor părăsi zona, menţionează poliţiştii, care mai spun că restricţiile se vor aplica pâna la ora 17.00.

Ieri, Guvernul a aprobat ordonanţa privind RCA, ce include îngheţarea preţului primelor de asigurări obligatorii pentru o perioadă de şase luni.

"Ordonanţa de urgenţă adoptată astăzi va fi publicată de Ministerul Finanţelor, care este iniţiatorul acestei ordonanţe de urgenţă. Deci textul ordonanţei se va regăsi pe siteul MFP, textul final, adoptat în şedinţa de Guvern, acolo unde transportatorii pot vedea forma finală a OUG, care va merge spre publicare la Monitorul Oficial.

Încercăm ca transportatorii să poată vedea textul adoptat al ordonanţei, să observe dacă ceea ce s-a discutat dimineaţă, împreună cu reprezentanţii Guvernului, ASF şi ai Consiliului Concurenţei se regăseşte în textul ordonanţei adoptate. Publicarea în Monitorul Oficial, e o procedură, poate dura câteva ore", a anunțat ieri Liviu Iolu, purtătorul de cuvânt al Executivului.

El a precizat că toate aspectele discutate și agreate în negocierile cu transportatorii sunt incluse în ordonanța de urgență.

Ce solicită patronatele din transporturi

Patronatele din transporturile rutiere — UNTRR, FORT, APULUM, APTE 2002 — au solicitat Guvernului României ca în textul Ordonanței de Guvern tarifele RCA să fie înghețate la valorile medii ale daunelor existente în evidențele ASF și nu la nivelul celor care se vor calcula în viitor.

"Guvernul vrea să înghețe tarifele RCA la camioane la 18.500 lei, însă patronatele din transporturile rutiere solicită un tarif de 4.907 lei. Acest tarif, de 4.907 lei, reprezintă dauna medie de 18.500 lei la care se adaugă frecvența daunei de 15,6%. Rezultă o primă medie tehnică de 2.886 lei, la care se aduna cheltuielile administrative, revenind un tarif de 4.907 lei pe an la care toate daunele și cheltuielile asiguratorilor sunt acoperite", preciza un comunicat de ieri al patronatelor din transporturile rutiere.

În aceste condiții, transportatorii au solicitat următoarele tarife: 1.050 lei/an — turisme persoane juridice, 1.108 lei/an — autoutilitară până la 3.500 kilograme, 1.633 lei/an — autoutilitară între 3.500 kg și 7.500 kg, 3.610 lei/an — autoutilitară între 7.500 kg și 16.000 kg, 4.907 lei/an — autoutilitare peste 16.000 kg și 2.129 lei/an — autobuze transport persoane.

Reprezentanții patronatelor din transporturile rutiere afirmă că RCA este obligatoriu, iar metoda de calcul RCA trebuie să fie "transparentă și publică". În România sunt înmatriculate 180.000 de vehicule de transport marfă și pasageri și șase milioane de autoturisme.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră