Încep protestele împotriva scumpirii RCA. Se poate ajunge la BLOCAREA transportului de persoane și marfă

12 Aug 2016 | scris de Veronica Micu
Încep protestele împotriva scumpirii RCA. Se poate ajunge la BLOCAREA transportului de persoane și marfă

Comunicatul COTAR:

"Dupa un an de negocierii cu autoritățile, nemulțumirile transportatorilor au crescut în loc să se reducă. Polița RCA s-a triplat ca valoare. De aceea, COTAR invită toți transportatorii indiferent de forma de activitate, taxi, transport marfă sau călători, să facă front comun în vederea declanșării unui protest național, în data de 14- 15 septembrie 2016, prin oprirea totală a activității.

Astfel, începând de astăzi, toți cei care sunt nemulțumiți de situația actuală să protesteze amplasând în partea dreaptă jos a parbrizului o coală A4 pe care sa scrie cu litere mari: PROTEST RCA.

Sunt invitații la această formă de protest și cetățenii, persoane fizice, cu autoturisme proprietate personală, care sunt nemulțumiți de valoarea RCA.

În București toți posesorii de auto care vor trece, zilnic, prin fata Guvernului și a ASF între orele 9-17, să claxoneze.

'Atunci Guvernul poate va observa, cu adevărat problema RCA, cetațenii ne vor întreba și noi le vom expune problema noastră, încercând să îî facem să înțeleagă că și ei sunt afectați și să fie alături de noi, în toată țara pe data de 14-15 septembrie 2016', a declarat VASILE ȘTEFĂNESCU, președinte COTAR.

Începând de săptămâna viitoare, marți, 16.08.2016 în fiecare primă zi lucrătoare a săptămânii (16,22,29….), până la data protestului național, din data de 15 septembrie, autovehiculele de marfă vor circula cu viteza redusă până la limita evitării oricărui pericol timp de minimum 2 ore (intre orele 10:00-12:00), în semn de avertisment (vezi model Alba, Brasov, Cluj, Baia Mare…).

Această metodă de avertizare este foarte ușor de dus la îndeplinit, deoarece nu trebuie sa apelam decât la autovehiculele pe care le avem în trafic și să calculam timpii de încărcare/descărcare cu decalajul aferent.

În zona de domiciliu sau a sediului social/punctului de lucru pot fi utilizate și autovehicule care sunt în zona, și nu au încarcăre/descărcare.

Dacă, GUVERNUL nu va fi sensibilizat și nu va lua atitudine, atunci pe data de 14- 15 septembrie vom generaliza protestul la nivel național, (adică transportul de persoane, taxi, marfă sa fie oprit) și nu vom relua lucrul până ce autoritățile nu vor rezolva problema taxei RCA".

Transportatorii au acuzat recent ASF că a dezinformat opinia publică printr-un raport publicat în iulie, referitor la tarifele RCA. Potrivit acestui raport, creşterea medie a RCA în iunie 2016, faţă de iunie 2015, a fost de 52,7%, în marja plafonului de 50% convenit prin protocolul încheiat în decembrie 2015.

COTAR consideră însă că tarifele RCA au crescut şi de peste trei ori în această perioadă. Patronatele din transporturile rutiere au ameninţat în mai multe rânduri că vor declanşa un protest la nivel naţional, la care ar putea participa 40.000 de autovehicule comerciale.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră