Ploi însemnate cantitativ şi căderi de grindină în următoarele şapte zile

29 Iun 2016 | scris de Sorin Anghel
Ploi însemnate cantitativ şi căderi de grindină în următoarele şapte zile


Administraţia Naţională de Meteorologie anunţă prin intermediul prognozei agrometeorologice valabile pentru intervalul 30 iunie – 6 iulie că rezerva de umiditate accesibilă plantelor de porumb pe profilul de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Izolat, în nordul Moldovei, centrul şi sud-estul Dobrogei se vor înregistra deficite moderate de apă în sol.


Intervalul se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, la nivelul întregii ţări. Temperatura maximă a aerului se va situa între 24...35°C, în cea mai mare parte a ţării. Se întrevăd ploi locale sub formă de aversă, fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, în aproape toată ţară. Totodată, se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate din punct de vedere agricol, iar izolat vor fi condiţii de producere a grindinei.


Pe fondul regimului termic ridicat din aer şi de la suprafaţă solului, ritmurile de vegetaţie la toate culturile agricole vor fi intensificate pe aproape întreg teritoriul agricol. De asemenea, la culturile prăsitoare se va semnala în continuare ofilirea temporară şi chiar răsucirea frunzelor în orele de amiază, iar la cerealierele de toamna, coacerea forţată.


La orzul şi grâul de toamna semănate în perioada optimă aflate la maturitatea deplină se vor extinde lucrările de recoltare, îndeosebi în jumătatea de sud a ţării. În restul teritoriului agricol, culturile vor parcurge maturitatea în lapte, ceară şi deplină (10-100%).


În estul, sudul, centrul şi vestul ţării, răpită va înregistra predominant formarea boabelor în silicve (75-100%) şi maturitatea deplină (30-100%), continuându-se totodată recoltarea.


Cultură de floarea-soarelui va parcurge fazele de înfrunzire (18-33 frunze), formarea calatidiului (30-100%) şi înflorirea (10-50%), cu o uniformitate şi vigurozitate în general bună şi medie.


La porumb se vor continuă în bune condiţii creşterea aparatului foliar şi apariţia paniculului (20-100%) în majoritatea zonelor de cultură, iar la hibrizii extratimpurii şi timpurii se vor semnala înflorirea paniculului şi matasirea (10-40%).


Sfeclă de zahăr se va află la formarea rozetei de frunze, alungirea şi îngroşarea axei hipocotile (20-100%), iar cartoful pentru consum, la creşterea lăstarilor laterali (70-100%), înflorirea (10-100%), precum şi formarea/creşterea tuberculilor, cu o stare de vegetaţie pe ansamblu bună.


Pomii fructiferi vor parcurge fazele de acumulare a substanţelor în fructe, înfrunzirea şi creşterea lăstarilor. La soiurile timpurii (cais, cireş, vişin, piersic şi corcoduş) aflate la maturitatea tehnologică se va continuă recoltarea.


În cea mai mare parte a podgoriilor, vită de vie se va află la creşterea aparatului foliar şi înflorire, iar la soiurile timpurii de masă se vor semnala formarea şi creşterea boabelor.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră