PROFESORI CU SUFLET. Soţii Nedea meditează gratis liceeni săraci, pentru a intra la UMF

26 Iul 2015
PROFESORI CU SUFLET. Soţii Nedea meditează gratis liceeni săraci, pentru a intra la UMF
Un proiect unic are loc la Iaşi, iniţiat fiind de doi profesori de biologie, soţ şi soţie. De patru ani de zile, ei meditează gratuit, elevii de clasa a XII-a care sunt pasionaţi de acest obiect de studiu şi doresc să dea admitere la Universitatea de Medicină şi Farmacie. Cei doi profesori sunt Niţa Nedea, profesoară la Colegiul „Eminescu”, şi Mircea Nedea, profesor la Colegiul „Negruzzi”. Această familie a pregătit anul acesta 15 elevi, din care 10 au fost admişi, cinci la buget şi cinci la taxă, la Facultatea de Medicină Generală din cadrul UMF, informează www.ziaruldeiasi.ro.

„Toţi sunt învingători, este o performanţă ca din 15, 10 să fie admişi. Îl felicit pe Iustin Popescu, care a luat 9,80 la examenul de admitere, doar doi itemi i-au scăpat din 90. Vă imaginaţi câtă concentrare! Am sărit într-un picior de bucurie, apoi m-am întristat pentru că a avut media de admitere din liceu prea mică şi a coborât sub linie, cu 9,02. Îl încurajăm să continue şi să prindă un an în care media va coborî la 9”, a mărturisit Niţa Nedea, plină de emoţie.



La rândul său, Mircea Nedea a declarat pentru www.ziaruldeiasi.ro: „A fost un examen surpriză, nu am întâlnit în ultimii ani ca la buget să se intre cu media aşa mare - 9,45, iar la taxă cu 9,17. Dacă anul trecut Asociaţie SAP-ed a putut sprijini doi elevi care au intrat la taxă, anul acesta nu o mai putem face. Dar promitem că vom încerca să colectăm bani pentru ei”, a spus acesta. La final, absolvenţii de liceu şi proaspeţii studenţi au fost premiaţi cu diplome şi un banchet special organizat pentru ei.

Proiectul SAP-ed, de studii aprofundate pentru elevii defavorizaţi, este dedicat elevilor claselor terminale de liceu ce provin din familii cu venituri reduse, cu un venit lunar de sub 400 de lei pe membru de familie, şi care doresc să-şi facă o carieră în domeniul medical. Proiectul îşi propune să elimine inegalitatea de şanse, să-i ajute pe cei fără resurse să-şi îndeplinească visul de a deveni medici. În cei patru ani de zile au fost pregătiţi, sâmbătă de sâmbătă, un număr de 68 de elevi, dintre care 50 sunt în prezent studenţi.

„Vreau să rămân în ţară după ce voi depune jurământul lui Hypocrate”

Ştefana este unul dintre cei care au reuşit cu brio să ocupe un loc la buget, şi spune că abia acum realizează că este studentă. „Nu ştiu dacă să râd sau să plâng, deoarece mă aşteaptă şase ani în care va trebui să învăţ mult. Faţă de alţi colegi de-ai mei, eu vreau să rămân în ţară după ce voi depune jurământul lui Hypocrate. Am fost foarte emoţionată la examen, şi sper ca atât eu, cât şi colegii mei să reuşim să ne păstrăm la buget”, spune aceasta. Inga este din Republica Moldova şi a concurat pentru singurul loc de la buget cu încă şapte candidaţi. „Am crezut că nu am nici o şansă, dar l-am sunat pe domn profesor şi m-a liniştit. Vreau să le mulţumesc, pentru că fără ei nu aş fi fost niciodată admisă”, spune tânăra.



Un caz deosebit este al unei eleve care a absolvit Colegiul de Artă „Octav Băncilă”, unde a făcut balet. „Vreau să le mulţumesc profesorilor, pentru că fără ei nu aş fi reuşit: ce am făcut eu în liceu nu mi-ar fi permis niciodată să obţin medie de trecere şi să mă pregătesc intens. Vreau să încurajez pe colegii care nu au reuşit să intre şi să le spun să mai încerce, pentru că merită să lupţi pentru acest scop, de a salva vieţi”, mărturiseşte şi Alexandra Antonescu.

Ȋn spatele acestui proiect succes se ascunde însă nu doar dăruirea unor profesori excepţionali, ci și o poveste plină de învăţăminte pentru alte cadre didactice din România. Pentru că proiectul a pornit tocmai de la un vis neîmplinit al celor doi soţi, profesori de biologie, care şi-au dorit în copilărie să ajungă medici, dar nu au avut şansa să facă meditaţii şi să se poată pregăti corespunzător. Acum, ei își împlinesc visul în fiecare an, prin elevii lor. 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră