Procurorul care a instrumentat dosarul „Telepatia“, suspendat din funcţie. Emilian Eva, arestat pentru luare de mită

13 Iul 2015
Procurorul care a instrumentat dosarul „Telepatia“, suspendat din funcţie. Emilian Eva, arestat pentru luare de mită
Procurorul Emilian Eva, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi, arestat pentru luare de mită, în dosarul în care este acuzat că a vândut peste 200 de tablouri, a fost suspendat din funcţie de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât astăzi suspendarea din funcţie a lui Emilian Eva, ca urmare a dispunerii faţă de acesta a măsurii arestării preventive.

Emilian Eva, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, a fost arestat, în 10 iulie, pentru 30 de zile de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), el contestând decizia.  Procurorul a fost reţinut de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), pe 9 iulie, pentru luare de mită şi spălare de bani, efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia şi fals în declaraţii. Potrivit procurorilor DNA, în mai-iunie 2014, perioadă în care tatăl procurorului Emilian Eva, Ludovic Eva, se afla internat în Spitalul Clinic de Urgenţă "Profesor dr. Nicolae Oblu" din Iaşi, magistratul i-a cerut doctorului cardiolog Dan Tesloianu să facă toate eforturile profesionale "ca să fie bine pentru toată lumea".

De ce este acuzat procurorul Emilian Eva 

Ulterior acestei solicitări, în data de 16 iunie 2014, Emilian Eva a dispus renunţarea la urmărirea penală faţă de medicul cardiolog, care era cercetat penal pentru luare de mită, înşelăciune, purtare abuzivă, fals intelectual, uz de fals şi înşelăciune, întrucât faptele nu există.  Soluţia a fost dispusă la un interval de doar patru zile după ce dosarul i-a fost repartizat procurorului Eva.

Din datele deţinute de anchetatori mai rezultă că, în perioada 4 februarie - 22 iunie, Emilian Eva ar fi achiziţionat sau a dus tratative în vederea achiziţionării de la diverse persoane sau galerii de artă, a cerut evaluări de la persoane cu expertiză în domeniu, a restaurat, apelând la diverşi pictori sau restauratori, şi a valorificat sau a încercat să valorifice aproximativ 97 de tablouri, dintre care 12 au fost evaluate, de către Eva şi intermediari, la sumele de 84.500 de euro, 95.000 de lire sterline şi 7.500 de lei, au precizat sursele citate.  „Din analiza declaraţiei de avere pe anul 2015, dată pe propria răspundere, a rezultat faptul că, inculpatul Eva Emilian a făcut în cuprinsul ei menţiuni necorespunzătoare adevărului care sunt în totală contradicţie cu situaţia de fapt descrisă mai sus", susţin procurorii.

Emilian Eva l-a trimis în judecată pe Dan Voiculescu în „Dosarul Telepatia“

Magistratul ieşean a venit, pe 9 iulie, la DNA, fiind citat în acest dosar. După ce l-au audiat, procurorii au luat măsura reţinerii sale. Procurorii anticorupţie l-au mai audiat, şi pe 25 iunie, pe magistratul Emilian Eva, după ce biroul acestuia de la Parchetul Tribunalului Iaşi şi locuinţa sa au fost percheziţionate. La finalul audierii lui Emilian Eva, anchetatorii au luată măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Secţia pentru procurori a CSM a încuviinţat, joi, reţinerea şi arestarea preventivă a procurorului Emilian Eva. Emilian Eva, fost procuror la DNA Iaşi, în prezent procuror la Parchetul Tribunalului Iaşi, a devenit cunoscut după ce l-a trimis în judecată, în decembrie 2008, pe Dan Voiculescu, condamnat în baza probatoriului la 10 ani de închisoare.  În octombrie 2014, procurorul Emilian Eva a fost sancţionat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), cu diminuarea indemnizaţiei cu 20 la sută pe o perioadă de cinci luni, pentru modul în care a anchetat un dosar de corupţie al unor interlopi ieşeni. Prin aceeaşi decizie a fost sancţionat disciplinar şi procurorul Sorin Mihail Călin, care a primit un avertisment.


Alte stiri din Actualitate

Ultima oră