Cum se poate obţine ziua liberă pentru a duce copilul la medic

23 Iul 2015
Cum se poate obţine ziua liberă pentru a duce copilul la medic
P[rinii au dreptul anual la o zi liberă pentru a-şi duce copiii la un control medical. Legea, în vigoare din 2014, se poate acum şi aplica, după ce au fost aprobate normele de aplicare.
Procedura prin care trebuie solicitată ziua liberă a fost reglementată prin HG nr. 576/2015, publicată în Monitorul Oficial nr. 542 din 21 iulie, dată la care a şi intrat in vigoare, scrie avocat.net.

Potrivit actului normativ, pentru a obţine  ziua liberă pentru îngrijirea sănătăţii copiilor, părinţii vor trebui să depună la angajator o cerere scrisă cu minimum 15 zile înainte de vizita la medic.

Cererea trebuie însoţită de o declaraţie pe propria răspundere din care să reiasă că celălalt părinte n-a cerut şi nici nu va cere ziua liberă pentru anul respectiv. În plus, pentru copiii care au reprezentanţi legali va fi necesara şi o copie a documentului prin care se demonstreze această calitate.

Pentru controlul medical, părinţii pot apela atât la medici din sistemul public, cât şi din cel privat de sănătate. "După efectuarea controlului medical, părintele sau reprezentantul legal al copilului are obligaţia de a prezenta medicului de familie al copilului documentele ce conţin rezultatul controlului medical", prevede actul normativ.

În baza acestor acte, medicul de familie va elibera o adeverinţă care să demonstreze efectuarea controlului.

Această adeverinţă trebuie depusă la angajator, în maximum cinci zile lucrătoare de la eliberare. Dacă pentru efectuarea controlului medical, copilul a lipsit de la şcoală, atunci medicul de familie va elibera şi o scutire medicală.

Angajatorii, fie că sunt de stat sau privaţi, sunt obligati să accepte cererile privind acordarea zilei libere pentru îngrijirea sănătăţii copilului. "În cazul mai multor cereri simultane din partea angajaţilor pentru acordarea liberului, care depăşesc 5% din numărul total de angajaţi, angajatorul va programa, prin rotaţie, zilele lucrătoare libere, astfel încâ să nu îi fie afectată activitatea", dispune actul normativ.

Dacă angajatorii încalcă dreptul părinţilor de a beneficia anual de o zi liberă pentru îngrijirea sănătăţii copiilor, inspectorii de muncă pot să-i amendeze cu sume cuprinse între 500 şi 1.500 de lei.

Citiţi mai multe ştiri din Actualitate!
 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră