Primul val de caniculă din acest an. Sfaturi importante de urmat, pentru a evita problemele

13 Iun 2015
Primul val de caniculă din acest an. Sfaturi importante de urmat, pentru a evita problemele
În zilele de 13, 14 şi 15 iunie (sâmbătă, duminică şi luni) vremea va fi călduroasă în toată ţara, local caniculară la început în regiunile vestice şi sud-vestice, apoi în sudul şi în estul ţării. Se vor înregistra temperaturi maxime de până la 35...36 de grade, izolat chiar 37 de grade în Lunca Dunării, iar indicele de disconfort temperatura-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Sfaturi importante de urmat pe timp de caniculă

-Planificati-va ziua in asa fel incat sa va petreceti cat mai putin timp afara in timpul orelor de varf ( 11:00-15:00 ). Daca trebuie sa mergiti afara, cautati umbra.

-Purtati o palarie si haine deschise la culoare care resping caldura fiind preferate materialele naturale cum este bumbacul sau inul.

-Cand trebuie sa petreci afara mai mult timp , asigurati-va ca nu sunteti deshidrat/a si ca ati baut foarte multa apa inainte de a pleca.

-Alimentatia trebuie sa fie bogata in legume si fructe care hidrateaza. Mancarea rece este mai recomandata.

-Beti ceai de menta si faceti dusuri cu apa rece!

-Ca sa faceti fata caniculei, consumati cel putin doi litri de lichide la temperatura camerei si alegeti ceaiul de menta si bauturile puternic mineralizate, va sfatuiesc medicii.

-Pentru ca prin transpiratie se elimina saruri minerale din organism, protejati-va si cu suplimente din farmacie, pe care le amestecati cu aproximativ o jumatate de litru de apa.

-Daca pierdeti mult calciu sau potasiu prin transpiratie, primele simptome sunt crampele musculare si palpitatiile.

-Temperaturile foarte ridicate pot cauza socuri calorice, socuri hipovolemice sau crampe musculare.

-Pe timp de canicula, nu gatiti si nu calcati timp indelungat in camere neaerisite, deoarece va veti deshidrata, iar afectiunile deja existente se vor agrava.

-In timp de canicula nu faceti sport in timpul zilei, pentru ca efortul fizic accentueaza starea de oboseala.

-Si dusurile reci sau relaxarea picioarelor intr-un lighean cu apa va ajuta sa faceti fata caldurii. „Dusurile cu apa la o temperatura de 15 grade C va ajuta sa pierdeti caldura cat sa ajungeti la un anumit confort. Nu va puneti cuburi de gheata pe piele deoarece va fac sa pierdeti brusc prea multa caldura. Acestea sunt utile numai in cazul celor care au intrat in soc termic”, afirma medicii.

-Exista persoane carora temperaturile inalte le provoaca stari de greata si ameteli. Remediul cel mai la indemana este un prosop umezit, care se baga 2-3 minute in congelator ca sa se raceasca. Se scoate si se pune alternativ pe frunte, pe decolteu si pe ceafa.

-Evitati vara folosirea cremelor grase, a unguentelor vascoase pentru piele, care nu se absorb. Ele aduna murdaria si praful si impiedica pielea sa respire normal. In locul lor, folositi mai degraba, pentru tot corpul, talc mentolat (pentru copii).

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră