Primele parcelări de locuințe sociale din Bucureşti - conferință la Palatul Suţu

08 Iul 2015 | scris de Cristi Severin
Primele parcelări de locuințe sociale din Bucureşti - conferință la Palatul Suţu
Muzeul Municipiului Bucureşti - Palatul Suţu organizează joi, 9 iulie, o nouă conferință dedicată Capitalei. Vor fi abordate politicile de locuire socială implementate de statul român la începutul secolului XX, investigând modul în care s-au construit primele parcelări de locuințe sociale în perioada 1910 – 1916 în Bucureşti.

"Principalul promotor al proiectării şi construirii de locuințe, Societatea Comunală pentru Locuințe ieftine, a încurajat construirea de locuințe pentru categoriile de muncitori şi funcționari capabile să returneze investiția prin achitarea de rate lunare. Societatea Comunală a ignorat treptat cerințele categoriilor sociale ale căror nevoi duseseră la înființarea sa, în special a proletariatului care locuia în codiții precare la periferia Bucureştiului. Parteneriatele cu C.F.R. şi Regia Monopolurilor de Stat, precum şi cu Ministerele de Finanțe sau de Război au condus la mutarea în cartierele noi înființate a muncitorimii şi funcționarilor de stat cu un venit constant. Treptat, Societatea nu a mai răspuns cerințelor pentru care fusese creată în 1910. În consecință, Societatea Comunală pentru Locuințe ieftine şi-a atras numeroase critici din partea muncitorilor, aşa cum reiese din presa socialistă a perioadei, dar şi din partea principalilor reformatori care sprijiniseră inițiativa înființării Societății", explică Andrei Răzvan Voinea, care va susține conferința de joi, de la Palatul Suțu.
Prin urmare, Societatea Comunală pentru Locuințe ieftine a optat pentru un model de dezvoltare bazat pe principiile oraşului-grădină, caracterizat prin parcelarea de terenuri la periferia de atunci a oraşului pe care Societatea a construit locuințe individuale pentru beneficiar şi familia sa. Pe termen lung, această politică de locuire prin parcelări succesive de case a determinat dezvoltarea aproape rurală a Bucureştiului, fiind abandonată la începutul anilor 50.

Conferința începe la orele 19:00.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră