Gheorghe Nichita, de la probleme în amor la fapte de corupţie. Primarul suspendat al Iaşiului, reţinut în dosarul patronului UTI

29 Oct 2015
Gheorghe Nichita, de la probleme în amor la fapte de corupţie. Primarul suspendat al Iaşiului, reţinut în dosarul patronului UTI
 Primarul suspendat al Iaşiului Gheorghe Nichita a fost reţinut, in aceasta seara de procurorii DNA, într-un dosar în care sunt cercetate fapte directe de corupţie şi în care a fost anterior reţinut omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, patronul grupului de firme UTI.

Edilul suspendat este acuzat de luare de mită, iar Urdăreanu, alături de vicepreşedintele UTI, Mihail Tănăsescu, şi de Iulius Gabriel Mardarasevici, directorul firmei Information Business Consulting SRL (IBC), de dare de mită.

Vicepreşedintele UTI va fi cercetat sub control judiciar, iar directorul IBC - sub control judicar pe cauţiune, aceasta fiind stabilită la 50.000 de lei, au hotărât procurorii.

De ce este acuzat  Gheorghe Nichita

"În august 2013, în contextul implementării proiectului 'Sistem de Management de Trafic în Municipiul Iași', care privea fluidizarea traficului rutier și pietonal, precum și scăderea gradului de poluare, finanțat din fonduri europene, Gheorghe Nichita, în calitate de primar, a pretins și primit de la ceilalți inculpați mai multe foloase necuvenite pentru a agrea câștigarea licitației de către asocierea UTI — IBC și semnarea contractului respectiv, în valoare de 69.614.309 lei (fără TVA), precum și pentru asigurarea derulării acestuia în bune condiții", precizează DNA.

Procurorii susțin că acest lucru a avut la bază o înțelegere anterioară între Nichita, Mardarasevici și Urdăreanu, aceștia din urmă efectuând, cu sprijinul lui Tănăsescu și a unei alte persoane, demersuri frauduloase pentru colectarea banilor ce urmau a fi dați cu titlu de mită. "Demersurile au constat și în elaborarea și, ulterior, decontarea unor facturi pentru situații de lucrări conținând servicii neprestate, a căror valoare reprezenta, de fapt, suma ce se colecta, periodic, drept mită pentru primarul municipiului Iași", au reținut anchetatorii.

DNA menționează că, până în prezent, Nichita a primit: o parte din suma totală de 10% din valoarea contractului atribuit; beneficii constând în reduceri de 30-40% (în total circa 15.100 lei) din prețurile unor locuri de cazare la un hotel de lux din București, în perioada 2013-2015; plata, în 2014, a unor servicii de cazare la o vizită în China, efectuată de acesta, alți angajați ai primăriei, precum și oameni de afaceri, între care și Mardarasevici; beneficii constând în achiziționarea unor echipamente electronice în perioada ianuarie-februarie 2014, evaluate la circa 20.000 lei.


"Din probele existente la dosarul cauzei a rezultat că suma de 6,9 milioane lei, reprezentând 10% din valoarea contractului de lucrări, urma a fi remisă în raport cu cota de participare a asociaților UTI și IBC la contract, adică 80% reprezenta 'contribuția' UTI, iar 20% reprezenta 'contribuția' IBC la banii colectați cu titlu de mită pentru Nichita, parte din aceasta fiind colectată deja în contul IBC", au constatat procurorii.

Primarul Iasiului suspendat din functie din 22 mai 

Gheorghe Nichita a fost suspendat din funcţia de primar al Iaşiului, pe 22 mai, fiind cercetat de procurorii DNA pentru că ar fi apelat la angajaţii Poliţiei Locale ca să-şi urmărească fosta iubită. Nichita este cercetat sub control judiciar.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră