Prevederile privind durata arestului la domiciliu, neconstituţionale

07 Mai 2015
Prevederile privind durata arestului la domiciliu, neconstituţionale
Prevederile articolului 222 din Codul de procedură penală privind durata arestului la domiciliu sunt neconstituţionale, au decis astăzi judecătorii CCR, cu unanimitate de voturi.

Judecătorii CCR au dezbătut excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 222 din Codul de procedura penală. "Curtea a constatat că, prin omisiunea legiuitorului de a reglementa în cuprinsul acestui articol termenul şi durata maximă a măsurii preventive a arestului la domiciliu luate în procedura de cameră preliminară şi în cursul judecăţii în primă instanţă, sunt încălcate dispoziţiile constituţionale cuprinse în art.23 - libertatea individuală, art.25 - libera circulaţie, art.26 - viaţă intimă, familială şi privată, art.39 - libertatea întrunirilor, art.41 - munca şi protecţia socială a muncii şi, respectiv, în art. 53 - restrângerea exerciţiului drepturilor sau libertăţilor fundamentale", se arată într-un comunicat al CCR. Articolul în cauză din Cpp stabileşte doar durata maximă a arestului la domiciliu în timpul urmăririi penale care nu trebuie să depăşească 180 de zile, cu tot cu prelungiri.
Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanţelor care au sesizat Curtea Constituţională.  

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră