Prețul petrolului, în cădere liberă. Cu cât s-au ieftinit carburanții în România

01 Aug 2015
Prețul petrolului, în cădere liberă. Cu cât s-au ieftinit carburanții în România
Prețul petrolului continuă să cadă abrupt la bursele internaționale. Vineri seară, prețul la petrolul de marca Brent a scăzut cu 2,12%, până la 52,18 dolari pentru baril. În același timp prețul barilului la petrolul de marca WTI a scăzut cu 2,78%, ajungând să valoreze 47,17de dolari, informează gazeta.ru citat de UNIMEDIA.

Ultima dată când țițeiul a fost cotat la un preț atât de scăzut a fost în luna ianuarie, atunci atinsese cea mai joasă cotație de la criza financiară din 2008.

Principalele motive care au dus la scăderea cu peste 20% a prețului petrolului în ultimele luni sunt legate de mărirea producției în SUA și ridicarea embargoului impus Iranului, țară care deține unele dintre cele mai mari rezerve de țiței la nivel global.

Preţurile carburanţilor comercializaţi în România sunt direct legate de cotaţiile internaţionale ale produselor petroliere şi de cursul de schimb. La rândul lor, cotaţiile carburanţilor sunt legate de preţul barilului de ţiţei.
 
Astfel, în ultimele 3 luni motorina s-a ieftinit cu aproximativ 50 de bani, iar prețul benzinei a scăzut cu peste 20 de bani.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră