Presa străină: România ar putea avea pentru prima dată un premier musulman

21 Dec 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Presa străină: România ar putea avea pentru prima dată un premier musulman

Propunerea ca Sevil Shhaideh să ocupe acest post este o mișcare surpriză a liderului PSD, partidul care a câștigat scrutinul legislativ din 11 decembrie, scrie Bloomberg, conform agerpres.ro, subliniind că printre argumentele menționate de Liviu Dragnea pentru susținerea acestei propuneri se numără și experiența în atragerea fondurilor europene acumulată în perioadă cât ea a condus Ministerul Dezvoltării.

Agenția France Presse consideră această propunere drept o concesie făcută de Liviu Dragnea pentru a evita o criză politică, în condițiile în care liderul PSD ar fi dorit să ocupe el postul de premier, dar nu poate din cauza opoziției președintelui Klaus Iohannis care invocă legea ce nu permite persoanelor condamnate penal să dețină un post în guvern.

Dar mass-media internațională menționează și posibilitatea revizuirii în perspectivă a acestei legi pe care Dragnea o consideră neconstituțională, întrucât ea prevede o sancțiune "pe viață", astfel încât liderul PSD să poată totuși deveni prim-ministru.

Agenția germană DPA menționează în acest context declarația prin care Liviu Dragnea a subliniat că, chiar dacă nu ocupă postul de premier, îi revine responsabilitatea politică pentru activitatea guvernului și nu va renunța la această responsabilitate. Aceeași agenție de presă mai remarcă faptul că România ar putea avea pentru prima dată un premier musulman deși numai 0,3% din populația ei este de confesiune musulmană.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră