Povestea „CAFELEI ÎN AŞTEPTARE“ sau cum să dai mai departe NOROCUL unui necunoscut

01 Sep 2015
Povestea „CAFELEI ÎN AŞTEPTARE“ sau cum să dai mai departe NOROCUL unui necunoscut Galerie foto (6)

Pe strada Lipscani 104, în spatele Bisericii Sfântul Gheorghe, într-un loc cochet şi puţin „ascuns“ de lume, la „SanThe Fitoceainărie“, am băut astăzi cea mai bună cafea. Poate şi pentru că, am lăsat una şi în aşteptare... Mai exact, o cafea pe care am ales s-o ofer unui necunoscut. Unui om sărman pentru care o cafea este un lux sau pur şi simplu pentru un om care, poate în acea zi, nu are bani să bea o simplă cafea.  Aşa cum se procedează de fiecare dată cu cafelele în aşteptare şi cea lăsată de mine - pentru ca cineva s-o poată bea gratuit - a fost trecută pe un caieţel, notată pe o tăblie şi postată la intrarea în cafenea. Un fel de ceas care arată câte cafele sau alte produse în aşteptare s-au strâns în acea zi.



Dar din dar se face RAI

Am auzit de povestea „cafelei în aşteptare“ de la o prietenă care mi-a recomandat să merg, mărturisindu-mi că locul este minunat, iar cafeaua aşijderea. Ceea ce am şi făcut astăzi. Strategia este simplă: cumperi o cafea şi dacă vrei - nu eşti obligat să faci acest lucru- poţi plăti încă una pentru un necunoscut. În funcţie de cafelele (N.R.- şi nu doar cafele, însă cei mai mulţi clienţi „donează“ cafele) care se strâng în aşteptare, astăzi erau cam peste 30, cei care nu au posibilităţi, pot veni să bea cafeaua aici. Este de-ajuns să spui fraza magică: „Aş vrea şi eu o cafea în aşteptare. Iar cel care vrea să ofere, trebuie să spună: „Una pentru mine şi două în aşteptare“. Căci, vorba aia, dar din dar se face RAI. 



Una pentru mine şi două în aşteptare!

Povestea cafelei în aşteptare a început în oraşul italian Napoli, unde se spune că, dacă într-o dimineaţă ţi se întâmplă un lucru bun, trebuie să dai norocul mai departe.

Poţi face asta dăruind o cafea unui necunoscut. Românii numesc acest concept „cafea în aşteptare”.

 „Este un proiect cu fonduri europene, al cărui beneficiar este Direcţia de Asistenţă Socială a Municipiului Bucuresti, în cadrul proiectului „Provoacă-te să realizezi ceva diferit, depăşeşte-te!“. Avem două saloane, iar la etaj, un separeu. Produsul unic este de 8 lei. Avem undeva peste 100 de tipuri de ceai, cafele, freshuri, dar şi catering. Este un concept apărut din Napoli. În acest concept cei care-şi permit achiziţionează cafele pentru necunoscuţi, pentru cei care nu-şi pot permite. Nu este nimic obligatoriu, poţi să vii, pur şi simplu, să bei o cafea. Noi avem acest concept pentru orice produs. Fiind un proiect cu fonduri europene, angajăm persoane defavorizate. Avem cinci grupuri: persoane de etnie, doamne trecute de 45, doamne abuzate, victimele violenţei domestice, familii monoparentale şi familii cu mai mult de 2 copii“, a declarat pentru miscareaderezistenta.ro administratorul fitoceainăriei.  



Hai cu norocul! 

Nu ştiu dacă am dat astăzi mai departe norocul (n.r- nici nu am câştigat la Loterie, nici nu mă dă norocul afară din casă), aşa cum spune povestea, însă am ales să ofer pur şi simplu o cafea. Recunosc, am plecat cu o curiozitate Aş fi vrut să ştiu cine a fost destinatarul ei... Însă, oricine ar fi fost, sper că s-a bucurat de aroma cafelei! Şi că, i-a zâmbit puţin şi norocul!  Pe care îl provoc, să-l dea într-o zi mai departe. 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră