POVESTEA artistului-criminalist care prinde infractorii cu ajutorul...LUTULUI. "Mă transpun în energia omului al cărui portret îl realizez"

04 Oct 2015
POVESTEA artistului-criminalist care prinde infractorii cu ajutorul...LUTULUI.
Arta de a prinde un infractor cu ajutorul sculpturii în lut înseamnă să fii un artist criminalist. Şi acesta este Aurelian Bădulescu, iar povestea pasiunii sale, devenită mai târziu o meserie, a început de copil când îi plăcea să modeleze plastilina.  Cu timpul, prin muncă, dar şi talent a ajuns să fie artistul-criminalist al Poliţiei Române.  Aurelian Bădulescu, poate realiza, în mai puţin 30 de minute, în baza unei descrieri, un chip în lut: „Mă transpun în energia omului al cărui portret îl realizez. Iar Dumnezeu creează prin mâinile mele„, mărturiseşte criminalistul-artist.


 

Nu de puţine ori, în mâinile sale, lutul a căpătat chipul unui copil pierdut, al unui răufăcător sau a unei persoane decedate fără identitate. Pasiunea poliţistului Aurel Bădulescu, originar din Deduleşti, judeţul Argeş, de a modela fizionomii, a început de copil, când îi plăcea la  nebunie să modeleze  plastilina. Odată cu trecerea anilor, pasiunea sa avea să se transforme într-o meserie. Nu a fost simplu, fiind nevoie şi de multă muncă şi perseverenţă.  În 2011, Aurelian Bădulescu a intrat în echipa Institutului Naţional de Criminalistică. 

Criminalistul a studiat şi Şcoala Populară de Artă 


Absolvent al Academiei de Poliţie, a studiat şi Şcoala Populară de Artă din Râmnicu Vâlcea, a lucrat, timp de 13 ani, în mai multe domenii ale Poliţiei Române, (judiciar, economic), dar în Laboratorul de Antropologie şi Reconstrucţie Facială din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică al Poliţiei Române a pus în aplicare talentul cu care a fost înnăscut în reconstrucţie facială, portretul robot în lut şi îmbătrânirea facială. 



În cadrul unui proiect iniţiat şi manageriat de Inspectoratul General al Poliţiei Române, poliţistul a participat la cursurile ţinute de Lois Gibson - portretistul criminalist care a intrat în Cartea Recordurilor. Aurelian Bădulescu realizează reconstrucţii faciale după cranii, precum şi reconstrucţii faciale de persoane adulte, pornind de la fotografii din copilărie (în limbaj criminalistic, îmbătrânirea facială a copiilor dispăruţi).  Poliţistul a urmat şi un masterat european în criminalistică, cu tema „Reconstrucţia facială – metodă de identificare a cadavrelor cu identitate necunoscută”, studii care îl ajută în munca de zi cu zi de la Institutul de Criminalistică.

Cazuri soluţionate pe baza portretului-robot din lut 

Unul dintre cazurile soluţionate pe baza portretului robot realizat din lut al criminalistului este cel al bărbatului de 60 de ani, dat dispărut de către o rudă şi găsit spânzurat într-o pădure, din judeţul Gorj, pe malul Jiului, în 2012. Craniul bărbatului a fost adus la Institutul Naţional de Criminalistică din cadrul I.G.P.R., unde, în baza unor succinte informaţii (vârsta de 60 de ani), Aurelian Bădulescu a realizat, din lut, portretul robot, a refăcut fizionomia feţei, reuşind reconstrucţia chipului în proporţie de peste 80%. În urma analizelor genetice, pe baza ADN-ului mamei bărbatului, s-a concluzionat că cel găsit în pădure este una şi aceeaşi persoană cu cel semnalat dispărut.






Alte stiri din Actualitate

Ultima oră