PIETONI, daţi muzica mai încet! AVERTISMENTUL POLIŢIŞTILOR

20 Iul 2015
PIETONI, daţi muzica mai încet!  AVERTISMENTUL POLIŢIŞTILOR
Doi pietoni mor în fiecare zi în România, iar în trei cazuri din zece, acest lucru se întâmplă pentru că nu au auzit ce se întâmplă în jurul lor, potrivit Digi 24. Astfel, din ce în ce mai mulţi români îşi pierd viaţa pentru că ascultă muzică la un volum ridicat atunci când merg pe stradă. Cei mai predispuşi sunt tinerii, ei fiind implicaţi în accidente rutiere produse pe acest fond. Dacă sondămm  puţin terenul,  vedem că aproapte din urechile niciunui tânăr nu lipsesc căştile. Le poartă când se plimbă, când trec grăbiţi strada sau când vorbesc la telefon. În teorie, pare simplu . Şi ce e rău să ascult muzică? Cui face rău lucrul acesta? Oricum, ce ţi se poate întâmpla? Cei care gândesc așa nu-și dau seama că se află în pericol.

În România mor anual 800 de pietoni în fiecare an

„Atunci când alergi, spre exemplu, te plimbi sau asculţi muzică, îi dai comandă unei părţi a creierului să perceapă acea muzică. Cealaltă parte face ceea ce faci atunci. Şi nu poţi să le faci pe amândouă sută la sută”, spune Richard Lichenstein, cercetător la Universitatea de Medicină Maryland.

Potrivit cercetătorilor, atenţia pietonilor scade cu 70% atunci când îşi pun căştile în urechi. În România mor aproape 800 de pietoni în fiecare an, adică doi în fiecare zi. În trei cazuri din zece, trecătorii îşi pierd viaţa pentru că nu aud ce se întâmplă în jurul lor. Cercetătorii americani susţin că în ultimii şase ani, în toată lumea, numărul accidentelor în care sunt implicaţi tineri care ascultă muzică pe stradă a crescut de trei ori. În peste 30% din situaţii, martorii declară că victima avea căști în urechi.

Ce spun experţii „Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii“ şi poliţiştii 


Experţii ''Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii''  avertizează că, peste un miliard de tineri, din întreaga lume, riscă să îşii piardă auzul. Organizaţia Mondială a Sănătăţii ne sfatuieşte să ascultăm muzică cel mult o oră pe zi şi să dăm volumul până la 60%. Poliţiştii ne avertizează şi ei: la  orice traversare, opriți-vă în afara părții carosabile, asigurați-vă din stânga, din dreapta și apoi din stânga din nou.  Evitați să circulați pe partea carosabilă sau pe pistele pentru bicicliști! Folosiți trotuarele, acostamentele, iar, acolo unde acestea lipsesc, mergeți cât mai aproape de marginea drumului, astfel încât să aveți traficul în față!

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră