Anchetă internă. Poliţia Română a respectat toate procedurile în cazul Ghiţă

28 Dec 2016 | scris de Mara Răducanu
Anchetă internă. Poliţia  Română a respectat toate procedurile în cazul Ghiţă

 

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins ieri cererea DNA de arestare preventivă în lipsă a fostului deputat Sebastian Ghiţă.Pe de altă parte, judecătorii au decis ca Sebastian Ghiţă să rămână sub control judiciar pe cauţiune cu interdicţia de a părăsi teritoriul României, în dosarul în care acesta a fost trimis în judecată de DNA Ploieşti alături de foşti şefi din poliţie şi parchete. Reamintim că fostul deputat Sebastian Ghiţă, pe numele căruia procurorii DNA au emis un mandat de aducere, este dat în consemn la frontieră, dar şi la toate unităţile de poliţie. Acest lucru a fost posibil intrucat el nu a fost gasit la domiciliu şi nici în locurile pe care le frecventează.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au motivat solicitarea de înlocuire a măsurii controlului judiciar pe cauţiune cu arestul preventiv în cazul lui Sebastian Ghiţă având în vedere că fostul deputat nu a respectat obligaţia de a fi prezent ori de câte ori i s-a solicitat de către organul judiciar, dar şi suspiciunea rezonabilă că acesta ar fi părăsit teritoriul ţării. Un alt aspect invocat de procurori a fost reprezentat de anturajul fostului parlamentar.

Sebastian Ghiţă este urmărit penal de către DNA Ploieşti, alături de Victor Ponta, în dosarul privind vizita fostului premier britanic Tony Blair în România, în anul 2012. Potrivit procurorilor, Ponta ar fi beneficiat de 220.000 de euro de la Sebastian Ghiţă pentru a organiza vizita lui Tony Blair, iar în schimbul banilor l-ar fi desemnat pe omul de afaceri drept candidat pe listele PSD.

Ancheta internă a vizat modul în care s-au derulat controlul judiciar, realizarea procedurii de citare, punerea în executare a mandatului de aducere și efectuarea activităților dispuse prin ordonanța emisă de unitatea de parchet competentă, desfășurate de polițiști din cadrul I.P.J.Prahova și ai Direcției Operațiuni Speciale.

 

Cităm integral din comunicatul Poliţiei Române: 

 

„Urmare a solicitării ministrului afacerilor interne din data de 22 decembrie a.c.,la nivelul Inspectoratului General al Poliției Române, a fost efectuată o anchetă internă, cu privire la activitățile desfășurate în cazul inculpatului Ghiță Sebastian, al cărei rezultat a fost prezentat procurorului.

Ancheta internă a vizat modul în care s-au derulat controlul judiciar, realizarea procedurii de citare, punerea în executare a mandatului de aducere și efectuarea activităților dispuse prin ordonanța emisă de unitatea de parchet competentă, desfășurate de polițiști din cadrul I.P.J.Prahova și ai Direcției Operațiuni Speciale.

În urma anchetei au rezultat următoarele:

Polițiștii din cadrul I.P.J. Prahova au executat activități de aducere la îndeplinire a citației procedurale, a mandatului de aducere, precum și de executare a măsurilor controlului judiciar.

Polițiștii din cadrul Direcției Operațiuni Speciale au desfășurat activitățile dispuse de procuror, prin ordonanță. Acestea au avut drept scop completarea materialului probator, fără limitarea libertății de mișcare a inculpatului Ghiță Sebastian.

Cu privire la aceste activități nu au fost constate încălcări ale normelor procedurale, iar în ceea ce privește cooperarea interinstituțională s-au dispus măsuri pentru îmbunătățirea acesteia.

Precizăm că în prezent, Poliția Română continuă cercetările pentru punerea în executare a mandatului de aducere emis pe numele inculpatului Ghiță Sebastian, cadrul procedural limitând activitățile, comparativ cu măsurile dispuse în cazurile de dare în urmărire a unei persoane.

Totodată, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a intensificat verificările la punctele de trecere a frontierei, având în vedere menținerea interdicției de a părăsi teritoriul României față de cel în cauză, iar până în prezent, nu au rezultat date care să confirme ieșirea din țară a persoanei în cauză.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră