Mână de ajutor întinsă plagiatorilor! Senatul „desfiinţează“ Consiliul de Atestare a Titlurilor Universitare

10 Oct 2016 | scris de Mara Răducanu
Mână de ajutor întinsă plagiatorilor! Senatul „desfiinţează“ Consiliul de Atestare a Titlurilor Universitare

Această lege va ajunge acum pe masa președintelui Klaus Iohannis, care va fi obligat să o promulge, deoarece în prima instanță a trimis-o înapoi pentru reexaminare, dar acum a primit-o înapoi cu aceleași prevederi, iar Constituția nu îi permite o a doua respingere, potrivit B1tv. 

Cu 90 de voturi pentru 6 abțineri și 12 împotrivă, senatorii au respins cererea de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis. "Reanalizând legea în raport cu obiecţiile prezentate în cererea de reexaminare, membrii comisiei au hotărât, cu majoritate de voturi, menţinerea legii în forma adoptată iniţial şi respingerea cererii de reexaminare", se arată în raportul Comisiei de Educație din Senat. În cadrul discuțiilor din plenul Senatului, reprezentatul guvernului a declarat că aceasta inițiativă este prematură, deoarece ar trebui întâi o evaluare a școlilor doctorale și abia apoi o asemenea lege să treacă.

Conform senatorului PSD Ecaterina Andronescu, CNADTCU rămâne o instanţă de recurs, în cazul în care cel al cărui titlu a fost analizat este nemulţumit de decizia universităţii. Senatul este cameră decizională şi s-a pronunţat după ce preşedintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea legii. Parlamentarii au respins propunerile şefului statului şi au adoptat, cu 90 de voturi pentru şi 12 împotrivă, varianta iniţială a legii. Actul normativ mai poate fi contestat acum doar la Curtea Constituţională. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, preşedintele este obligat să promulge legea în această formă, în care universităţile care au acordat titlul de doctor vor judeca şi eventualele suspiciuni de fraudă în obţinerea acestuia.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră