"CARTOFUL" dădea șpagă 250-350 de "IEPUROI" pentru permisul auto

16 Dec 2015 | scris de Veronica Micu

În total, în acest dosar sunt urmărite penal 87 de persoane. 10 polițiști examinatori, 30 de instructori, 40 de elevi cursanți și 7 intermediari sunt acuzați de luare de mită, dare de mită, trafic de influență și cumpărare de influență.

Potrivit Parchetului Capitalei, instructorii șpăgari și polițiștii corupți foloseaua un limbaj codificat pentru a nu fi descoperiți.

Astfel, pentru noțiunea candidat/elev/cursant se foloseau cuvintele: "pachet", "bucată", "roabă", "blugi", "cartofi", "roată", iar pentru sumele de bani: "coco", "iepuroi" (euro).

Pentru a stabili o întâlnire în vederea solicitării unei intervenții pe lângă un polițist examinator se foloseau expresiile: "ne vedem la cafea", "bem și noi o cafea", "îți iau un bilet", "îți rezerv un loc", iar pentru a stabili o întâlnire în vederea remiterii unei sume de bani: "să-ți las un dosar", "să-ți aduc o cafea", "să-ți las un contract", "ți-am luat medicamente", "să-ți aduc un bon", "să-ți aduc o fișă", "ai un loc rezervat la spălătorie", "să vin să-ți repar/văd mașina".

Anchetatorii mai susțin că pentru a transmite că elevul a fost declarat "admis" la proba practică se foloseau: "a fost ok", "a fost lumină", "a fost soare", "s-a rezolvat problema", "ai ieșit cu plus".

"Faptul că atât instructorii, cât și lucrătorii de poliție cunosc foarte bine acest limbaj codificat, precum și faptul că întâlnirile dintre ei se pot realiza chiar și fără a discuta în prealabil sunt de natură să conducă la concluzia unui adevărat mod de operare format, consolidat și specializat în timp prin comiterea a numeroase astfel de fapte de corupție. Din sumele primite de la fiecare elev care a cumpărat influența instructorilor se remit ulterior polițiștilor desemnați ca examinatori pentru proba practică sume cuprinse între 150 — 200 de euro, restul sumei reprezentând folosul instructorilor și al celorlalți intermediari care au acționat pe parcurs", susțin procurorii.

Circuitul șpăgii

Anchetatorii spun că modul de operare folosit în acest dosar era următorul: instructorul auto era cel care îi făcea elevului oferta de a-i înlesni promovarea examenului de conducător auto (proba practică) în schimbul unei sume de bani; apoi, instructorul primea suma de bani (în general între 250 și 350 de euro) de la elev sau de la o persoană apropiată acestuia, fie înainte de momentul examenului, fie imediat după aceea.

Pentru anumite categorii de candidați (persoanele care au fost condamnate, persoanele care solicită redobândirea unui nou permis de conducere, persoanele ale căror dosare de școlarizare se apropie de data de expirare a valabilității), instructorii auto solicitau o sumă de bani mai mare, deoarece, la rândul lor, polițiștii examinatori pretindeau mai mulți bani.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră