VEŞTI BUNE! De mâine, intră în vigoare noile reguli pentru obţinerea permisului de conducere. Ce îi aşteaptă pe viitorii şoferi

04 Oct 2015
VEŞTI BUNE! De mâine, intră în vigoare noile reguli pentru obţinerea permisului de conducere. Ce îi aşteaptă pe viitorii şoferi
Veşti bune pentru viitorii şoferi! Se schimbă regulile pentru obținerea permisului auto,începnd de mâine,  5 octombrie, când intră în vigoare o nouă prevedere. Mai exact, cei care vor să fie șoferi și pică proba practică, o pot relua fără a mai da proba teoretică.  Candidații vor fi însă  nevoiți să achite taxa de examinare și să facă încă șase ore suplimentare de pregătire practică.

Important: vor putea să susțină traseul, așa cum este prezentat în noua reglementare, doar cei care promovează proba teoretică după 5 octombrie. Adică, o persoană care a luat proba teoretică pe 1 octombrie nu beneficiază de prevederile menționate.

„Calificativul <<admis>> la proba teoretică permite susținerea probei practice în perioada de valabilitate a cursului de pregătire teoretică și practică (...). Candidații declarați «respins» la proba practică pot fi programați pentru sustinerea unei noi probe după o perioada de cel puțin 15 zile, cu achitarea taxei de examinare și prezentarea dovezii care atestă efectuarea a cel putin șase ore suplimentare de pregătire practică într-o școală de conducători auto autorizată„, dispune actul normativ publicat in Monitorul Oficial.

Prevederile de mai sus sunt valabile şi în cazul celor care absentează de la proba practică, fiind valabile pe durata unui an. Dacă trece acest an, trebuie reluată școala de șoferi. 

Începând din ianuarie 2013, când a intrat în vigoare noul Cod rutier, pentru a conduce un moped pe drumurile publice, şoferii trebuie să aibă vârsta de cel puţin 16 ani şi să deţină permis de conducere din categoria AM.

RATA DE PROMOVABILITATE MICA LA EXAMENUL PENTRU PERMIS

In anul 2014, situatia la nivel national in ceea ce priveste rata de promovabilitate a viitorilor soferi nu arata intocmai favorabil, inregistrandu-se o scadere in ratele de promovabilitate in mai toate judetele. In Capitala, care statisticilor pe 2014, s-a inregistrat una dintre cele mai mici rate de promovabilitate din tara, respectiv 33.56%. Din cei 31915 doar 10711 fiind declarati admisi. Cei mai multi sustin ca vina pentru aceasta situatie ar apartine scolilor de soferi care scot cursanti pe banda rulanta, fara a le asigura insa pregatirea necesara.


CE SPUN NOILE REGLEMENTARI

Art. I. - Ordinul ministrului administratiei si internelor nr. 268/2010 privind procedura de examinare pentru obtinerea permisului de conducere, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 843 din 16 decembrie 2010, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 3^1, alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „(4) In cazul prevazut la alin. (3) lit. b), examinarea se desfasoara prin sustinerea probei practice in poligon, urmata de sustinerea acesteia pe traseu, in aceeasi zi. Candidatul care a promovat proba practica in poligon si nu se prezinta in aceeasi zi la proba pe traseu este declarat neprezentat, urmand sa fie programat pentru o noua proba practica.”

2) Candidatii declarati «respins» la proba teoretica pot sustine o noua examinare, cu achitarea taxei corespunzatoare, numai dupa o perioada de cel putin 15 zile de la data declararii ca «respins».

(3) Candidatii declarati «respins» la proba practica pot fi programati pentru sustinerea unei noi probe dupa o perioada de cel putin 15 zile, cu achitarea taxei de examinare si prezentarea dovezii care atesta efectuarea a cel putin 6 ore suplimentare de pregatire practica intr-o scoala de conducatori auto autorizata. Modelul dovezii este prevazut in anexa nr. 9.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră