PERCHEZIŢII LA BIHOR. Evaziune fiscală prin societăţi comerciale de „tip fantomă“. Cum se înregistrau „facturile“

22 Iul 2015
PERCHEZIŢII LA BIHOR. Evaziune fiscală prin societăţi comerciale de „tip fantomă“. Cum se înregistrau „facturile“
Poliţiştii de investigare a criminalităţii economice din Bihor au finalizat cercetările față de nouă persoane, administratori sau reprezentanţi ai unor societăţi comerciale, bănuite că ar fi prejudiciat bugetul de stat cu peste 920.000 lei, prin evaziune fiscală şi complicitate la evaziune fiscală.  Mai exact, la data de 21 iulie a.c., poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor au finalizat investigațiile efectuate într-un dosar de cercetare penală, faţă de nouă persoane bănuite de comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală și complicitate la evaziune fiscală. Poliţiştii de investigare a criminalităţii economice bihoreni au finalizat cercetările şi au înaintat dosarul la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, cu propunere de trimitere în judecată a celor în cauză.

În urma cercetărilor efectuate de polițiști, față de un bărbat, de 48 de ani, din localitatea Chişlaz, din județul Bihor, bănuit de comiterea infracțiunii de evaziune fiscală și față de opt bărbați, cu vârste cuprinse între 24 şi 58 de ani, administratori sau reprezentanţi ai unor societăţi comerciale bihorene, bănuiți de complicitate la evaziune fiscală a fost propusă măsura trimiterii în judecată. 

Ce spun anchetatorii 

Astfel, în perioada octombrie 2010-septembrie 2011, bărbatul de 48 de ani, în calitate de reprezentant al unei societăţi comerciale cu sediul pe raza judeţului Bihor, ar fi înregistrat, în evidenţele contabile ale societăţii, 17 facturi fiscale, care ar fi atestat, în mod nereal, cheltuieli aferente unor operaţiuni de achiziţie de materiale de construcţii sau servicii.  Operațiunile comerciale fictive ar fi fost încheiate cu trei societăţi comerciale bihorene, de tip „fantomă”, reprezentate de cele opt persoane bănuite de comiterea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală.

În realitate, facturile ar fi fost înregistrate în scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului consolidat al statului.  Prejudiciul total cauzat, prin deducerea ilegală a T.V.A. şi prin diminuarea impozitului pe profit, este estimat la 928.887 de lei. În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii pentru recuperarea prejudiciului, aplicându-se sechestru asigurator asupra bunurilor aparţinând societăţii comerciale, până la concurenţa sumei sus-menționate. 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră