Parlamentar german: După ce i-a luat medicii, Germania are o datorie morală față de România și victimele de la Colectiv

11 Noi 2015
Parlamentar german: După ce i-a luat medicii, Germania are o datorie morală față de România și victimele de la Colectiv
Bernd Fabritius, parlamentar CSU de origine română, a declarat pentru cotidianul berlinez Der Tagesspiegel că, după ce medicii și asistentele din România au emigrat în Germania, victimele dezastrului de la clubul Colectiv nu pot beneficia de tratament medical adecvat. El susține că Germania are o “datorie morală” pentru a interveni rapid în sprijinul răniților.

“Fiindcă germanii sunt cei care profită în primul rând de serviciile asistentelor și medicilor emigrați din România, este de datoria morală a Germaniei să ajute România în urma incendiului catastrofal”, a declarat Bernd Fabritius.

Mai exact, el apelează la clinicile din Germania să își ofere imediat serviciile și personalul medical pentru victimele de la Colectiv.

Politicianul născut în România acuză că dimensiunile dezastrului au fost înțelese mult prea târziu, nu a existat o coodonare clară a acțiunii de ajutorare și a lipsit orice reacție față de ofertele de sprijin.

“Acum se răzbună într-o manieră cruntă, faptul că statul român a plătit atât de prost cadrele medicale și a permis ca 14.000 de medici și de trei ori mai multe asistente să părăsească țara de la aderarea la UE în 2007. Acești oameni au venit din propria inițiativă în Germania”, a adăugat Fabritius.

El trage un semnal de alarmă la adresa agențiilor de recrutare din Germania, care s-au specializat pe ”scoaterea” medicilor din România.

“Nu acuz astfel de strategii fiindcă sunt un mijloc legitim pe o piață liberă a forței de muncă. Aceasta este una dintre libertățile UE și o concurență legală pentru forța de muncă. Vina pentru această mizerie aparține în primul rând Guvernului român. Pe de altă parte, nu putem accepta o instrumentalizare a politicii de a ne trata statele vecine ca pe un rezervor de forță de muncă. Trebuie motivați acești oameni să rămână în țara natală și să ajute la îmbunătățirea situației”, a mai spus președintele Federației Germane a Expulzaților.

Bernd Frabritius face apel la asistentele și medicii români din Germania ca pe termen scurt să se întoarcă în București, unde se află victimele incendiului din ”Colectiv”, trimițând un email la Ambasada României din Berlin, la adresa: berlin@mae.ro.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră