Franța și Germania îl apără pe Orban și se opun blocării fondurilor europene alocate Ungariei

07 Dec 2021
Franța și Germania îl apără pe Orban și se opun blocării fondurilor europene alocate Ungariei

Cele mai mari țări ale UE întind o mână de ajutor guvernului maghiar în lupta cu Bruxelles-ul cu privire la încălcările statului de drept.

Franța și Germania, împreună cu Italia, conduc un grup de aproximativ 12 guverne care solicită Comisiei Europene să-și revizuiască decizia de a îngheța 7,5 miliarde de euro în fonduri pentru Ungaria, argumentând că națiunea a făcut mai multe progrese în ceea ce privește măsurile anticorupție decât recunoaște Bruxelles-ul, conform Politico.

Sprijinul celor mai puternice țări din bloc pune la îndoială angajamentul general al UE de a penaliza guvernul lui Viktor Orbán pentru felul în care a restrâns libertățile democratice. Miniștrii de Finanțe vor discuta chestiunea și ar putea deveni ulterior o problemă pe care liderii vor încerca să o rezolve.

„Au fost înregistrate progrese de către autoritățile maghiare, trebuie remarcat”, a spus un oficial francez al trezoreriei. „Au fost întreprinse un anumit număr de reforme – sunt încă de așteptat elemente suplimentare”.

Deși s-a înțeles decizia Comisiei, întrebările au înconjurat „proporționalitatea înghețului”, a spus oficialul francez.

Acest grup de țări consideră, de asemenea, că, dacă nu se efectuează o nouă evaluare, este posibil să nu existe o majoritate calificată în Consiliu în favoarea înghețării fondurilor catre Ungaria.

La o întâlnire a ambasadorilor UE săptămâna trecută, Franța și Germania nu au fost de acord cu Comisia Europeană. Aceștia susțin că guvernul lui Orbán realizează cele 17 reforme anticorupție pe care le-a întreprins pentru a evita înghețarea fondurilor și că acest lucru ar trebui reflectat prin reducerea ponderii blocajului, echivalent în prezent cu 65% din fondurile de coeziune.

Ei cer Comisiei să întreprindă o nouă evaluare cu o dată limită ulterioară de 19 noiembrie, pentru a include reformele pe care guvernul lui Orbán le-a adoptat de atunci. Nu este încă clar dacă Comisia va produce o evaluare revizuită. „Vom vedea, încă nu s-a luat nicio decizie oficială”, a declarat luni comisarul UE pentru Economie, Paolo Gentiloni.

Acest grup de țări consideră, de asemenea, că, dacă nu se efectuează o nouă evaluare, este posibil să nu existe o majoritate calificată în Consiliu în favoarea înghețării fondurilor.

Dacă până pe 19 decembrie nu se ia nicio decizie, procesul de sancționare s-ar scurge pur și simplu fără fonduri înghețate, lucru care ar fi văzut ca de nedorit, având în vedere că este prima dată când UE folosește acest instrument pentru a controla retragerea democratică într-o țară membră.

„Ar fi un dezastru total”, a spus un înalt diplomat al UE.

Vetourile lui Orbán
Există și alte considerente în joc: Ungaria se opune la două decizii cheie, un pachet de ajutor de 18 miliarde de euro pentru Ucraina și o cotă minimă de impozitare a societăților de 15% pentru companiile multinaționale - două dosare pe care UE a mizat mult.

Guvernul ucrainean are nevoie urgent de pachetul de ajutor pentru a-și echilibra bugetul, UE fiind sub presiunea Kievului și a Statelor Unite pentru a furniza fondurile. Blocul a fost, de asemenea, printre principalii susținători ai acordului fiscal global și riscă să-și piardă fața dacă acesta nu este încheiat.

Poziția mai blândă a Franței și Germaniei este probabil să le atragă în conflict cu un alt grup de țări, inclusiv statele Benelux, Danemarca, Suedia și Letonia, care susține evaluarea strictă a Comisiei conform căreia riscurile de grefă rămân în Ungaria și toate 7,5 miliarde EUR ar trebui să fie blocat.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră