Omar Hayssam, la DNA. Sirianul este audiat în dosarul medicului Mohamad Yassin

22 Apr 2015
Omar Hayssam, la DNA. Sirianul este audiat în dosarul medicului Mohamad Yassin
Omar Hayssam a fost adus, în această dimineață, la sediul Direcției Naționale Anticorupție, pentru a fi audiat în dosarul medicului Mohamad Yassin. Ieri, la sediul DNA au fost audiați și foștii magistrați Ciprian Nastasiu și Sofica Dumitrașcu.

Aceasta din urmă a a declarat, după auderi, că a fost întrebată de procurori dacă s-au făcut intervenții la adresa ei vizavi de posibilitatea de a-l pune în libertate pe Omar Hayssam.

"După opt ani de zile cred că este prea mult pentru mine acest dosar cu Omar Hayssam. Poate aceste persoane la fel s-au folosit de numele meu", a spus Dumitrașcu.

Întrebată cum comentează redeschiderea anchetei cu privire la Hayssam, fostul magistrat a afirmat că este vorba de "o faptă recentă a lui Yassin".

Sofica Dumitrașcu este judecătoarea care, pe 26 aprilie 2006, a decis eliberarea lui Hayssam pe motive medicale. Acesta a reușit să fugă din România la scurt timp, eveniment ce a dus la demisia procurorului general de atunci, Ilie Botoș, și a șefilor serviciilor de informații. Mai mult, Sofica Dumitrașcu a făcut parte din completul de judecată care l-a condamnat pe Omar Hayssam la 20 ani închisoare pentru răpirea jurnaliștilor români în Irak. În iulie 2013, Hayssam a fost adus în țară și încarcerat.

Tot marți a fost audiat la DNA și fostul procuror Ciprian Nastasiu, care în 2006 a solicitat eliberarea din arest a lui Omar Hayssam pe motiv că este grav bolnav.

Mohamad Yassin, arestat din data de 4 aprilie 

Medicul lui Omar Hayssam, implicat în eliberarea jurnaliştilor români răpiţi în 2005, a fost arestat pentru 30 de zile. El este acuzat de trafic de influenţă.

Potrivit unor surse judiciare, Mohamad Yassin i-ar fi cerut lui Omar Hayssam şi unui alt condamnat două milioane de euro pentru a-i scăpa de închisoare, pe cale extraordinară. Medicul s-ar fi lăudat că are relaţii atât în rândul judecătorilor, cât şi în mediul politic, astfel că ar putea înlesni eliberarea celor doi.

Mohamad Yassin este cunoscut în România pentru implicarea pe care a avut-o în rezolvarea crizei privind răpirea celor trei jurnalişti români în Irak, în 2005. Mohamad Yassin a fost mandatat atunci de celula de criză să negocieze eliberarea jurnaliştilor. (V.M.)

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră