Oficialii britanici cer Guvernul român: „Opriţi sacrificarea câinilor comunitari!”

21 Iun 2015
Oficialii britanici cer Guvernul român: „Opriţi sacrificarea câinilor comunitari!”
Ȋntr-un articol publicat de „Daily Mail” se precizează că 300.000 de câini comunitari au uciși, în cadrul unei campanii declanșate după ce un băiat de 4 ani a murit, sfâșiat de câini, la București.

„Daily Mail” dezvăluie ca oficiali britanici au cerut guvernului român să oprească sacrificarea a zeci de mii de câini fără stăpân și să găsească soluţii umane pentru rezolvarea acestei probleme.

„Deși au fost acuzaţi inițial câinii maidanezi, s-a descoperit ulterior că moartea lui (n.r. – Ionuţ Anchel) a fost provocată de câini de pază deținuţi de o companie privată, care a fost obligată luna trecută la plata a 1,7 milioane de lire sterline despăgubiri către familia lui Ionuţ. Dar asta nu a oprit autoritățile române să continue campania de sacrificare masivă, existând rapoarte despre câini omoraţi în bătaie pe străzi sau închiși în adăposturi, în condiţii oribile. Documentele guvernamentale obținute de ziarul nostru dezvăluie temerile Ministerului  Afacerilor Externe în legătură cu cruzimea faţă de animale răspândită în această ţară”, scrie „Daily Mail”.



„În general, situaţia animalelor în România este un motiv de îngrijorare, mai ales în cazul câinilor fără stăpân”, a avertizat ambasadorul britanic, Martin Harris, într-o raport trimis recent la Londra. „Din păcate, autoritățile locale nu își pot permite, adesea, să construiască adăposturi adecvate sau să sterilizeze câinii, în condiții medicale corespunzătoare”.

Organizațiile caritabile internaţionale, inclusiv „Save The Dogs” și „World Animal Protection”, au cerut ca sacrificarea câinilor să fie oprită și să se meargă pe soluţia sterilizării și adopţiei maidanezilor. În prezent, câinii din adăposturi sunt uciși, dacă nu sunt adoptaţi în termen de două săptămâni

Conform „Daily Mail”, într-o nota din aprilie 2014, ambasadorul Harris anunţa că Ambasada Marii Britanii din București a organizat o întâlnire între primarul orașului și organizațiile caritabile, adăugând: „Le-am recomandat autorităților locale din România să se bazeaze pe sfatul acestor organizații, pentru a  gestiona acestă problemă serioasă într-un mod adecvat și uman."

Sara Turetta, președintele „Save the Dogs”, a confirmat pentru „Daily Mail”: „Am fost la întâlnire. Noi credem cu tărie că sacrificarea câinilor este ineficientă și că e nevoie de o mai bună educație, pentru a găsi o soluţie ca să te ocupi de acești câini și de programele de sterilizare. Este extrem de important ca Marea Britanie și ambasadele străine să ne ajute să comunicăm acest mesaj românilor, pentru că asta înseamnă că noi nu sunt singuri”.

Noaptea trecută, Ministerul de Externe al Marii Britanii a confirmat pentru „Daily Mail”: „Interesul nostru este ca autorităţile să preia controlul asupra unei probleme extrem de importante, cu care se confruntă de multă vreme, și ca orice campanie în acest sens să se desfășoare într-un mod uman.”





Alte stiri din Actualitate

Ultima oră