O treime din copiii români trăieşte în sărăcie relativă

04 Aug 2015
O treime din copiii români trăieşte în sărăcie relativă
Strategia Națională pentru Învățământul Terțiar 2015 - 2020, adoptată recent de Guvern arată că o treime din copiii români trăieşte în sărăcie relativă.
"Din 2008 până în 2012, rata sărăciei relative în rândul copiilor a fost constant mai mare decât rata sărăciei calculată la nivelul întregii populații (cu circa 10 puncte procentuale). Mai mult, în timp ce rata sărăciei pentru populația totală a scăzut (deși doar ușor) în acești cinci ani, rata sărăciei în rândul copiilor a crescut cu aproximativ 1 punct procentual", se arată în strategia citată de agerpres.ro.

Conform unor calcule realizate de Banca Mondială pe baza unor date din EU-SILC 2012, citate în strategie, în 2010, pentru grupa de vârstă 0-17 ani, sărăcia se cifra la 31,6%, în 2011 rata sărăciei în rândul copiilor a crescut la 32,6% și în 2012, la 34%.

"O mare parte din populația săracă trăiește în două dintre cele mai sărace regiuni: regiunile de nord-est și de sud-vest. În general, regiunile din vest sunt mai bogate decât cele din est și mai integrate în lanțurile de producție și distribuție din UE. De asemenea, sărăcia afectează în mod acut anumite grupuri demografice, care includ minorități etnice", se mai arată în strategie.

Documentul, aprobat de Guvern în 15 iulie, mai citează un studiu al Băncii Mondiale din 2010 care indică faptul că cei mai defavorizați sunt romii, cu o rată a sărăciei de 67%.

"Peste 50% din populația de etnie romă trăiește cu mai puțin de 3,30 euro/zi, iar unul din cinci romi trăiește cu mai puțin de 1,65 euro/zi. O mare parte din comunitățile rome (74%) se confruntă cu probleme grave de venituri, iar 23% nu sunt, în prezent, racordate la rețelele de electricitate și/sau apă curentă. Nu este surprinzător faptul că această situație afectează oportunitățile sociale și economice disponibile copiilor romi", menționează strategia. 

Citiţi mai multe ştiri din Actualitate!

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră