O săptămână. Clubul Colectiv. Ora 22.32. Dezlănţuirea infernului. Destin. Noroc. Soartă. Viaţă de schimb pentru 100 de lei

06 Noi 2015
O săptămână. Clubul Colectiv. Ora 22.32. Dezlănţuirea infernului. Destin. Noroc. Soartă. Viaţă de schimb pentru 100 de lei

Speranţe. Vise. Tinereţe. Aspiraţii. Toate s-au făcut scrum şi s-au înalţat odată cu fumul gros, vinerea trecută, când infernul s-a dezlănţuit fără milă în clubul „Colectiv“, de pe strada Tăbăcarilor. Cei mai norocoşi au învins iadul. Şi au reuşit să iasă. Alţii s-au salvat şi s-au reîntors după cei dragi. Nu au mai ieşit nici ei. Au fost cupluri care aşteptau să se căsătorească, dar care au murit împreună. Alţii au fost salvaţi de o bere sau de o banală  întârziere la serviciu. Au fost schimburi de vieţi pentru doar 100 de lei. Au fost ţipete, urlete şi multă disperare. Au fost eroi.Poveşti nescrise. Fum. Flăcări nemiloase.  Vineri noapte s-a ars în carne vie. Să fi fost destin? Să fi fost noroc? Să fi fost soartă? Cine poate şti... Multe întrebări fără răspuns. Singura certitudine: cea mai mare tragedie a ultimilor 20 de ani s-a produs.

Acum, în faţa clubului Colectiv s-a aşternut tăcerea. De zile întregi oamenii merg în pelerinaj. O mare de candele, flori şi  coroane îi veghează pe cei 32 de îngeri care au plecat prea devreme şi prea nedrept de lângă cei care îi iubesc. În fiecare candela aprinsa e o poveste. E un tanar care a plecat mult prea devreme. E zambetul unei fete frumoase. E un ultim telefon si un ultim mesaj lasat pe Facebook. E un erou care putea sa se salveze, dar care ales sa se lupte cu flacarile si sa salveze alte doua persoane. E un strigat de ajutor. E o mana intinsa spre salvare. E scena si muzica dinaintea mortii.  Astăzi, o săptămână. La ora 10.32 s-a dezlănţuit infernul. Dumnezeu să-i odihnească! 


O poveste sfârşită, o viaţă scoasă la licitaţie

A fost internată la Spitalul Pantelimon şi avea arsuri pe 50% din corp. Corpul său nu a mai rezistat şi, tânăra de 25 de ani, s-a stins din viaţă după ce a fost prinsă în flăcările nemiloase ale incendiului de vinerea trecută din clubul bucureştean „Colectiv“. Andreea Chiriac și-a pierduse mama bolnavă de cancer și acum se străduia să economisească bani pentru un credit ipotecar, care să îi salveze casa de la scoaterea la licitație și familia de la evacuare forțată.Familia Andreei Chiriac era formată din tatăl și sora sa, după ce și-a pierdut mama, bolnavă de cancer, la începutul liceului. În facultate, tânăra muncea pentru a-i ajuta pe aceștia, conform euractiv.ro În 2008, familia a contractat un credit ipotecar în franci elvețieni, însă din cauza căderii pieței imobiliare, tatăl Andreei Chiriac a avut venituri de agent imobiliar mult scăzute, iar rata a crescut până la punctul nesustenabil.Astfel, după mai multe amânări de plată, datoriile s-au acumulat și conform sursei citate, au ajuns la nivelul de 133.000 de dolari. Andreea Chiriac se străduia să economisească bani pentru a lua un credit pe numele ei în vederea stingerii datoriei și a salvării locuinței. Acum, banca a scos la licitație forțată casa tinerei. Licitația va avea loc pe data de 16 noiembrie. O campanie de strângere de donații a fost inițiată pe generosity.com.

Prietenie dincolo de moarte: au murit ţinându-se de mână


Tragedia de vineri seară, din Clubul Colectiv, scoate la iveală o altă poveste emoționantă. De această dată prietenia a două fete a mers dincolo de moarte: s-au ținut de mână și au rămas unite până în ultima clipă. Așa au fost găsite Diana Enache și Carmen Oprița, două tinere victime ale incendiului din Colectiv. Acestea au fost surprinse de flăcări în toaleta clubului și aici și-au găsit sfârșitul. Diana Enache avea doar 25 de ani, iar Carmen Irina Oprița era cu un an mai mică. Cele două fete erau colege de apartament și au mers împreună la concertul rock din Colectiv. Din păcate, fumul gros și căldura infernală le-au ucis, dar s-au sprijinit una pe cealaltă chiar și-n ultima clipă. Sâmbătă, cunoscuții le-au căutat în toate spitale și au cerut înnebuniți ajutorul pe Facebook. Nu apăreau pe listele de la camera de gardă. Din nefericire, erau pe lista de la medicină legală. Cele două fete se mutaseră la București ca să studieze la cibernetică. Diana a fost înmormântată la Câmpulung Muscel, fiind îmbrăcată în rochie de mireasă, iar Carmen, la Câmpina.

Claudiu Petre, eroul de la Colectiv!

Claudiu Petre, un tânăr blogger pasionat de rock, a mers, în noaptea de vineri spre sâmbătă, alături de prieteni, în Club Colectiv, pentru a participa la concertul trupei Goodbye to Gravity. Toate speranţele şi visele unui tânăr care era de o veselie molipsitoare, după cum povestesc cei care l-au cunoscut şi l-au iubit, au ars în clubul Colectiv. Claudiu se salvase. Ieşise afară din infernul dezlănţuit de „clubul morţii“, însă nu l-a răbdat inima să-şi lase acolo prietenii. S-a stins din viaţă, salvându-i pe cei dragi. În momentul în care a văzut că prietenii săi nu au ieşit din clubul care ardea, Claudiu nu a stat pe gânduri şi a intrat de două ori pentru a îi salva. „Când am văzut că se duce flacăra în sus, mi-am luat geanta şi am fugit la uşă... Au fost câteva secunde. Mi-am dat seama că trebuie să mă bag undeva, într-un colţ, cât mai jos, că nu mai respiram normal. M-am băgat în hol, la intrare, şi m-a stins Claudiu. M-a luat afară si s-a dus să mai salveze“, a mărturisit prietena lui Claudiu, Flavia.

Adolescentul în scaunul cu rotile, scos din foc de cei doi prieteni

Mihai,un adolescent de 15 ani, imobilizat într-un scaun cu rotile, şi-a dorit din toată inima să vadă un concert rock. Pentru prima dată. Aşa că prietenii au decis să-i facă o surpriză şi să-l aducă în acea seară la clubul „Colectiv“. Nu aveau de unde să ştie că va fi cea mai neagră noapte din viaţa lor. Mihai, aflat şi în scaunul cu rotile, a fost prins de flăcări, iar cei mai buni prieteni ai lui, cu care venise, l-au scos din flăcări pe braţe şi au reuşit să-l salveze. Acum, şi cei doi se luptă pentru viaţa lor. Mihai a reuşit să fie salvat, aflându-se momentan în afara oricărui pericol. Când s-a dezlănţuit infernul, nu şi-au abandonat prietenul şi l-au cărat în brate, salvându-l. Acum se luptă şi ei pentru viata lor , cu 60% arsuri pe corp.


Fotograful Paul Voicu, salvat de o bere

Fotograful Paul Voicu a ajutat cât a putut la recuperarea victimelor şi apoi le-a transmis prietenilor îngrijoraţi că a scăpat nevătămat. A povestit că a fost salvat de o ...bere. „Am scăpat… pentru că Mihai Vasilescu a vrut să mai bem o bere în Fabrica… acele 10 minute… ne-au salvat… ne ridicasem să plecăm, în acelaşi timp cu Cătălin Ilniţchi spre Colectiv… dar ne-am razgandit.. eu, Mihai Voicu şi Vasilescu… In cateva minute am primit telefoane de la Colectiv… şi am fugit disperaţi acolo… nimeni nu mai răspunde la nici un telefon. Am ajuns acolo exact cand oamenii se chinuiau sa iasa afara… am umplut cateva salvari… dupa care pompierii şi paramedicii ne-au dat la o parte sa isi faca treaba… Un mare respect pentru oamenii aia!!! Din pacate… Claudiu Petre… care a scos-o pe Flavia Lupu afara in siguranta… s-a intors inapoi… sa mai scoata pe cineva… şi ceva rau s-a intamplat acolo. (...) A fost una dintre cele mai urâte nopţi din viaţa mea… Şi m-a salvat faptul că am stat la încă o bere!!! Condoleante celor care si-au pierdut copiii, fratii, iubiţii, iubitele, prietenii… azi noapte!!!”, a scris Paul Voicu, pe Facebook.

Olimpicul de la „Tudor Vianu“ s-a stins spunându-i mamei sale că o iubeşte


Era olimpic şi unul dintre cei mai buni elevi din cadrul liceului „Tudor Vianu“. Era plin de viaţă, iubea oamenii şi muzica. Avea multe speranţe şi spera să facă lucruri măreţe. Vineri seara, un foc de artificii, o autorizaţie dată pe genunchi, un sistem mereu în agonie i-a pus capăt vieţii. Şi viselor. Şi speranţelor. Şi zâmbetului. Acum povestea lui arde într-o candelă aprinsă în faţa clubului Colectiv. Ieri, colegii , familia şi prietenii l-au condus pe ultimul drum. A plecat mult prea devreme după ce vineri seara a fost prins în infernul de la Colectiv. „Era un coleg bun, mereu plin de viaţa şi cu zâmbetul pe buze“, povesteşte o colegă de-a lui Andrei. „E mare păcat că s-a dus atât de tânăr. A fost cel mai bun coleg. Nu îl vom uita niciodată“, a mărturisit un alt coleg.

Ultima suflare, ultimele cuvinte: „TE IUBESC, DAR TOTUL ÎN JUR ARDE“

Andrei Ştefan Hamed s-a stins la câteva minute după ce a fost scos dintre flăcări, pe trotuarul din faţa clubului. A murit înconjurat de salvatorii care au luptat pentru viaţa lui ca şi cum i-ar fi fost părinţi. A apucat însă să dea un ultim telefon mamei sale care i-a auzit ultima suflare. I-a spus că o iubeşte şi că arde totul în jurul lui. După care s-a stins, a murit şi din cauza intoxicaţiei cu fum, în ciuda eforturilor medicilor de a-l salva.

Prietena unuia dintre toboşari a refuzat să meargă la concert.  Nu îi plăcea clubul

Enar Kabul, prietenă a toboşarului Bogdan Enache și cea care i-a însoțit pe soția şi pe părinţii acestuia la spital, a povestit pentru EVZ de ce nu s-a aflat la concert. “Am avut mai mult de lucru, dar niciodată nu mi-a plăcut Colectiv. Lucrez în construcţii, iar modul în era construit clubul, spatiul strâmt, m-a făcut să-l privesc cu neîncredere. Bogdan s-a suparat puţin pe mine, dar noi deja sărbătoriserăm în urmă cu câteva luni apariţia videoclipului”, a povestit Enar Kabul.
Nici cel mai bun prieten al toboşarului nu s-a aflat în Club. “Am o firmă în domeniul IT. Mă pregăteam să vin în Colectiv când un client care îşi ştersese toate mail-urile m-a rugat să-l ajuns să le recupereze. A durat mai mult decât m-am aşteptat şi aşa am ratat concertul”, a povestit Cosmin Necula.

Maria Ion, schimb de viaţă pentru 100 de lei

În tragedia din clubul Colectiv şi-a gasit sfârşitul şi Maria Ion, o femeie de serviciu care muncea la negru ca să îşi poată hrăni cei 5 copii rămaşi acasa, alături de bunicul lor, bolnav. Era văduvă, iar vinerea trecută, o colegă a rugat-o să meargă în locul ei. Din păcate, Maria nu s-a mai întors de la club. Maria a murit pentru suma de doar 100 lei, cand trebuia sa fie acasa. Din nefericire, colega ei de munca, Georgiana Iacobescu, a chemat-o sa lucreze in locul ei. Ea a avut puterea sa vina si sa ii ceara iertare.
„Ma simt vinovata pentru ea si copiii ei. O sa fiu alături de copii şi vreau să mă ierte, că trebuia să fiu eu in locul ei“, a precizat colega de serv iciu a Mariei. De 10 ani de zile, de când îi murise soţul, Maria Ion se lupta singură cu viaţa. Femeia a avut un trai chinuit, dar s-a zbătut mereu pentru familie.

Chitaristul-arhitect Mihai Alexandru şi iubita au murit împreună. Ea ieşise, dar s-a întors să-l salveze

Mihai Alexandru, chitarist al trupei Goodbye to Gravity şi iubita sa Cătălina Ioniţă, s-au aflat şi ei pe lista morţii în seara tragediei. Puţini ştiu că Mihai Alexandru era şi un arhitect de excepţie. La fel şi iubita sa. Îşi doreau, militau şi luptau pentru un Bucureşti mai sigur. Pentru o Românie mai sigură. Ironia sorţii, cei doi şi-au găsit sfârşitul în „clubul morţii“, iar visul lor a fost oprit de infernul nemilos al flăcărilor. In momentul cand a inceput incendiul, Mihai a rugat-o pe Catalina sa iasa din club. Tanara a reusit intr-adevar sa se salveze, dar cand a vazut ca iubitul ei nu mai iesea, a intrat inapoi sa il gaseasca. Apropiatii spun că îl iubea atat de mult încat nu îşi imagina viata fara el. Nu s-a mai intors niciodată. „Cand a ajuns afara, a inceput sa urle dupa iubitul ei, Mihai, chitaristul trupei "Godbye to Gravity". A asteptat vreo cinci minute, iar atunci cand a observat ca el nu mai iese, a intrat inapoi in club, desi acolo totul ardea. Si dusa a fost, nu a mai iesit. Am tot sperat sa iasa, am sperat ca poate a iesit si nu am vazut-o“, spune un martor.

Teodora Maftei, jurnalista de la PROTV, rănită grav

Teodora Maftei, jurnalista de la ProTV rănită grav în incendiul din Colectiv va fi transportată în Israel, la un spital universitar, unde va primi îngrijiri medicale performante. Teodora este în continuare în stare gravă, informează smartfm.ro.

În tot acest timp prietenii continuă să o susțină. În urmă cu câteva zile s-a deschis o expoziție unde fotografiile ei au fost scoase la vânzare. Iar mesajele de pe Facebook, continuă să curgă!

„Pinguinu!..ce faci?...ti-am zis ca azi ai sa fii ocupata....pleci in excursie...si asa iti plac plimbarile....si trebuie sa te pregatesti si tu....nu iei camera cu tine...dar ne descurcam noi de niste poze...ai incredere....noi vom vorbi ca de obicei...poate de pe pagina mea....pagina ta sa fie plina numai de lucruri frumoase si in acelasi timp sa nu plictisesc lumea....eu oricum sunt langa tine si stii asta...plus ca ne vom vedea acusica....cat despre poze si poezii stii ca ce promit aia e....acum te las sa te pregatesti...Nu esti singura...ai armata ta...plus eu...si nu ne lasam pe tanjala cu lupta...mergem inainte...drum lin si multi pupici. „, scrie Ion Viorel Maftei, fratele ei.
 

Alex Teodorescu, un tânăr norocos. A scăpat din infern.


Alex Teodorescu, un tânăr de 22 de ani, care a scăpat în acea seară din „clubul morţii“ a descris pe blogul său momentele prin care a trecut. A fost însă mai norocos.

„Scriu asta pentru că nu pot dormi, pentru că în noaptea asta am simţit că trăiesc o invazie de oameni arşi din cap până în picioare, fără păr rămas pe cap, cerând ajutor şi apă. Văd cum după ani de zile mă închin şi îi mulţumesc lui Dumnezeu că sunt întreg, iar la fiecare final de discuţie pe care o am cu cineva zic «Doamne fereşte». Dacă m-ar întreba cineva cum arată Apocalipsa, aş zice că arată exact că această noapte… şi plâng… şi-mi doresc doar să ştiu că toţi am supravieţuit şi că peste 3 luni ne vom întâlni toţi aceeaşi 400 care am fost în noaptea asta acolo şi vom ciocni din nou beri în Colectiv râzând şi aducându-ne aminte despre o lansare de album. De ce nu am avut instalaţie antiincendiu? Pentru că majoritatea localurilor de la noi nu au aşa ceva. De ce? Pentru că lumea fumează şi fumul de ţigară declanşează instalaţia… De ce toţi patronii par că fentează controalele? Pentru că abia ieşi pe zero dacă îţi plăteşti toate impozitele şi toate dividentele… Şi ştim bine că cu toţii suntem de vină… Cu toţii acceptăm localurile fără instalaţie de incendiu, ba chiar sunt ultimele noastre griji chestiile de genul… Acceptăm asta zilnic cu toţii, nu doar „boschetarii” care merg în cluburi, nu doar ţinerii, nu doar bătrânii, nu doar adulţii. Cu toţii suntem ignoranţi, cu toţii trecem cu vederea… Inclusiv eu, inclusiv tu… De ce au murit oamenii ăştia?
De la un artificiu de tort….

Azi noapte unii şi-au pierdut viaţa, alţii pielea de pe faţă. Eu mi-am pierdut doar geaca. De ce?
Pentru că sunt un om bun…?
Pentru că sunt un om rău…?", şi-a încheiat mesajul Alex.

A scăpat agăţându-se de geaca unei alte persoane

Delia Ţugui, cea care a fost la concertul de vineri seara din clubul Colectiv- impreuna cu sotul si fiul sau, toti reusind sa iasa cu bine din clubul groazei- povesteste pe pagina sa de Facebook despre clipele de cosmar prin care a trecut si cum a reusit sa se salveze.

,,Am fost la ‪‎colectiv‬. Am scăpat pentru că am stat chiar lângă ușă. Chiar și așa soțul și fiul meu au putut ieși abia după 5 minute, acum fiind în spital intoxicați cu fum. Cum s-a întâmplat? S-a aprins buretele fonoizolant de pe stâlpul din stânga scenei, cel de lângă ușă, de la focul de artificii. Artificiile nu au fost exagerate, păreau relativ inofensive. Problema a fost că buretele cu care erau tapetați stâlpii și tavanul localului este foarte ușor inflamabil. Am văzut cum s-a întâmplat totul, stâlpul cu pricina fiind la 1 metru, chiar în fața mea. (...) În 30 de secunde, fără exagerare, focul s-a întins pe întreg tavanul. Lumea s-a îmbulzit către intrare, s-a reacționat relativ repede, dar ieșirea era prea îngustă și oamenii s-au panicat. În spatele meu s-au călcat în picioare, cățărându-se unii peste alții pentru a reuși să iasă. După ce am ieșit afară, am auzit o bubuitură înfundată și am simțit că mă lovește o rafală de aer fierbinte în spate. Mi-a luat foc părul. Am pus mâna să îl sting și m-am ars. Aerul era fierbinte, irespirabil, fumul gros și negru, nu vedeam absolut nimic. Nu știam încotro merg. Am întins mâna și m-am agățat de geaca cuiva care se afla în fața mea și m-a târât după el. Altfel nu aș mai fi putut merge. (..)
Mi-am dat seama imediat că cei din partea din spate a barului nu vor mai ieși cu viață de acolo,,, povesteste Delia Ţugui despre tragedia de vineri seara din clubul Colectiv.

Toboşarul Adrian Rugină a murit salvând alte vieţi. Iubea rock-ul


Adrian Rugină se află printre cei 27 de morţi din Clubul Colectiv. La 38 de ani, toboşarul trupei Bucium era în localul tragediei din pasiune pentru muzica rock. Nu avea de unde să ştie că avea să se transforme într-un erou peste noapte. Şi el a reuşit în acea noapte să se salveze. Însă nu l-a lăsat sufletul să stea liniştit. A intrat din nou în „ckubul morţii“. Să-i salveze şi pe ceilalţi. A murit răpus de flăcări. Adrian Rugină era din Piatra-Neamţ şi absolvise Academia de Studii Economice, însă nu a renunțat niciodată la pasiunea pentru muzică rock. Din păcate, această iubire i-a adus şi sfârşitul. A fost decorat post-mortem de preşedintele Klaus Iohannis.

Unul dintre patronii clubului a plecat înainte cu 10 minute să se dezlănţuie infernul


Cătălin Gancea, unul dintre patronii de la clubul „Colectiv“, aflat momentan în arest povesteşte că în noaptea fatală a plecat de la birou cu zece nimute înainte de izbucnirea incendiului. A auzit muzică din club, însă mărturiseşte că nu ştia de cât timp începuse concertul. „În seara zilei de 30.10.2015, eram la birou şi am plecat în jurul orei 22:20-22:25 (n.r. - cu zece minute înainte de izbucnirea incendiului). Se auzea muzică din club, dar nu ştiu de cât timp începuse concertul. Noi, acţionarii, avem birouri separate. Cu mine în birou se afla C.G., un prieten O.Pop. Despre Alin Anastasescu, ştiu că a fost în club mai devreme, după care a plecat în oraş. Despre Mincu Costin nu pot preciza unde era la momentul respectiv", mărturisea Gancea în declaraţia dată în faţa oamenilor legii.

Un alt cuplu s-a stins în infernul flăcărilor din „Colectiv“

Mihaela Vieru, tânăra de 32 de ani din Oneşti, care a murit în Club Colectiv împreună cu iubitul ei, toboşarul Costantin Ignat, a fost înmormântată comuna Rugineşti, din judeţul Vrancea. Decizia a fost luată de familia fetei, pentru că în Rugineşti sunt înmormântaţi bunicii Mihaelei, unde aceasta îşi petrecea vacanţele când era copil. În tragedia de la Club Colectiv a murit şi prietenul fetei, Constantin Ignat. Acesta avea 40 de ani, lucra la Institutul Naţional de Cercetare pentru Sport şi, în paralel, era membru al trupei rock Monarchy Band. Constantin îşi pierduse părinţii în urmă cu mai mulţi ani iar de funerariile sale se va ocupa fratele său, venit special din Italia.


Alexandru Georgescu a murit. Iubita sa se zbate între viaţă şi moarte. Iubeau viaţa şi rock-ul

Alexandru Georgescu si iubita sa Raluca se aflau si ei in club impreuna. Alexandru, numit Ciufulici de prieteni, era chitarist, iar ea iubea rock-ul. In urma tragediei din Colectiv, Alexandru a plecat pentru totdeauna. Prietenii au sperat pana in ultima clipa ca va fi gasit printre cei vii, dar trupul sau neinsufletit a fost identificat la IML. Iubita lui, Raluca, se zbate pentru viata, cu arsuri de gradul 2 si 3, la Spitalul Bagdasar Arseni.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră