Noul program de guvernare: Creşteri salariale, eliminarea taxei de solidaritate, impozit pe venitul global

26 Ian 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Noul program de guvernare: Creşteri salariale, eliminarea taxei de solidaritate, impozit pe venitul global

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a prezentat vineri, câteva măsuri din programul de guvernare al Cabinetului Dăncilă, care va fi înaintat Parlamentului, împreună cu lista noului Guvern, pentru votul de învestitură, programat luni, 29 ianuarie.

Tăriceanu a prezentat în principal măsuri de ordin fiscal/salarial.Astfel, salariul minim va creşte până în 2020, iar  taxa de solidaritate a fost eliminată, după ce a făcut valuri la instalarea Guvernului Tudose.

"Nu am considerat oportună introducerea ei la acel moment. Acum s-a operaţionalizat în mod efectiv scoaterea ei din programul de guvernare", a explicat liderul ALDE.

El a mai spus că nu se renunţă la impozitul pe venitul global, care nu este operaţionalizat încă din cauya lipsei logisticii necesare la Ministerul Finanţelor. 

"Programul de guvernare prevede creşterea salariului minim până în 2020. Sunt alte măsuri care vizează creşterea salariilor minime cu câte 100 de lei pe an până în 2020, astfel încât să ajungem la un salariu minim net de 300 de euro de persoană, iar pentru cei cu studii superioare salariul minim va creşte cu 150 de lei pe an. Acestea sunt măsuri care ni se par absolut necesare în perspectiva evoluţiei economice a României”, a afirmat Tăriceanu.

Guvernul mai propune scăderea cotei TVA de la 19% la 18%, începând cu 1 ianuarie 2019, creșterea indemnizaţiei sociale minime la 640 lei de la 1 iulie 2018, în special pentru agricultori, creşterea punctului de pensie în următorii 3 ani, astfel: în 2018 punctul de pensie va fi 1.100 lei, în 201 9- 1.265 lei, în 2020 - 1.775 lei.

Totodată, Guvernul promite eliminarea impozitului pe terenul agricol lucrat, dar dublarea impozitului pentru terenul agricol nelucrat timp de 2 ani consecutiv, eliminarea impozitul pe dividende, stimularea natalităţii prin acordarea a 1.600 - 1.800 lei/an pentru fiecare copil. 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră