VIDEO. Noi imagini cu ursul împuşcat la Sibiu. Ce au surprins camerele de supraveghere

16 Oct 2016 | scris de Mara Răducanu
VIDEO. Noi imagini cu ursul împuşcat la Sibiu. Ce au surprins camerele de supraveghere

 

În imagini se vede cum animalul încearcă să ajungă la ea. După câteva secunde, ursul de îndepărtează, iar femeia, la rândul ei, porneşte spre interior. După alte câteva secunde, ursul revine, încercând din nou să pătrundă în spaţiul închis. Astfel de imagini ar putea fi luate în calcul în cadrul anchetei, pentru că autorităţile trebuie să stabilească traseul animalului şi cât de periculos era. 

Spaţiul comercial unde au fost surprinse imaginile este pe Calea Dumbrăvii din Sibiu. Chiar în faţa acestuia este o staţie de autobuz, în apropiere sunt instituţii ale statului care lucrează frecvent cu publicul, iar la câteva sute de metri este un liceu cu profil economic. Tot în zonă, la doar două străzi distanţă, este o altă şcoală.  În acest moment sunt în derulare mai multe anchete care urmează să stabilească modul în care a decurs întreaga operaţiune.

Cioloş cere finalizarea anchetelor până mâine 

Premierul Dacian Cioloș a avut zilele trecute primele discuții cu instituțiile implicate în gestionarea problemei ursului ucis la Sibiu. Acesta a primit deja rapoarte intermediare, dar cere finalizarea anchetelor până luni, 17 octombrie. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, citat de Hotnews.ro, susține că premierul a fost informat că încă de săptămâna trecută, la nivelul MAI s-a început o revizuire a procedurilor excepționale precum cel din Sibiu, iar Ministerul Mediului va prezenta până joi, 20 octombrie, stadiul înființării Serviciului de Urgență pentru Animale Salbatice (SUAS), procedura demarată, dar nefinalizată până în acest moment.

Dacian Cioloș a cerut rapoarte complete ale situației până luni, 17 octombrie, după ce instituțiile cu responsabilități își vor finaliza și anchetele interne declanșate deja, a mai spus Iolu. Potrivit acestuia, Ministerul Afacerilor Interne, Prefectul județului Sibiu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și ANSVSA i-au prezentat premierului rapoarte intermediare asupra evenimentului.

Iohannis, ca de obicei, intristat şi preocupat...

Preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat întristat şi a comentat cazul ursului împuşcat miercuri la Sibiu. El a criticat faptul că 50 de poliţişti au alergat un urs pe care, în final, l-au împuşcat, nu l-au tranchilizat, deşi animalul nu era agresiv, ci doar speriat.

"Acel incident m-a întristat. Am urmărit stupefiat acele imagini cu un urs care se plimbă prin oraș și pur și simplu este împușcat. Cum e posibil să existe ISU, Poliţia, Poliţia locală, să se adune 50 de oameni după un urs, şi în final, în loc să vină cineva de la DSV cu o puşcă cu tranchizilizante, să zică 'Împuşca-ţi-l'? Nu am fost acolo, dar din film am văzut pur şi simplu că a fost speriat şi a fugit. Nu era mai simplu ca în loc de 50 de oameni neinstruiţi şi dezorganizaţi să avem acolo 2-3 oameni pregătiţi?", a spus joi şeful statului la dezbaterea organizată la Universitatea de Construcţii Bucureşti, pe tema dezastrelor naturale. El a adăugat că emoţia face parte din ecuație și, şi la dezastre, și în cazul unor acțiuni teroriste apare teroarea. "Pentru a preveni emoții inutile este nevoie de proceduri clare pentru oamenii care trebuie să se intervină", a susţinut şeful statului.

Klaus Iohannis a mai spus că felul în care se intervine e de multe ori discutabil. "E nevoie de proceduri, de reguli, de intervenţii mult mai ferme şi mult mai clare", a spus preşedintele. El a criticat şi eterna scuză invocată când au loc calamităţi, se produc accidente sau apar alte probleme. "De ce ne ia totul prin surprindere? De ce suntem mereu surprinşi? Nu suntem, noi, românii capabili să depăşim această fază în care suntem mereu surprinşi"? "Nimeni nu poate să prevină ploaia, dar putem să construim un baraj şi să decolmatăm albiile. Prima ninsoare vine iarna, dar noi nu ştim când vine", a mai spus şeful statului.

Ursul din Sibiu a scos peste 100 de bucureştenii în stradă

Ursul din Sibiu a scos peste 100 de bucureştenii în stradă. Oameni s-au adunat în centrul Capitalei, în semn de protest faţă de împuşcarea animalului. Au aprins candele şi au adus animale de pluş, pe care vor să le doneze unui orfelinat.

Protestatarii cer demiterea celor vinovaţi, dar şi stoparea defrişării pădurilor. Mai mult, oamenii îi trimit preşedintelui Klaus Iohannis o scrisoare, prin care îi cer să stabilească nişte reguli clare pentru autorităţi în astfel de cazuri. În prezent, operaţiunea autorităţilor din Sibiu este anchetată, iar premierul Dacian Cioloş a cerut rapoarte complete din partea Ministerului de Interne, Ministerului Mediului, ANSVSA şi din partea prefectului din Sibiu.

 

SURSĂ: Digi 24

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră