Cât de bine funcţionează MONITORIZAREA VIDEO în şcoli? 18.793 de cazuri de violență în unităţile de învăţământ în anul şcolar 2014-2015

09 Oct 2015
Cât de bine funcţionează  MONITORIZAREA VIDEO în şcoli? 18.793 de cazuri de violență în unităţile de învăţământ în anul şcolar 2014-2015
În anul școlar 2014-2015 au fost raportate 18.793 de cazuri de violență în școli sub toate formele ei, număr în scădere raportat la anul școlar anterior, a precizat, vineri, la sediul UNICEF, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu prilejul lansării Campaniei "Ești erou în curtea școlii când oprești violența verbală!".  Dintre aceste cazuri, 3.397 au fost asociate violenței verbale, scrie agerpres.ro. „Luând în considerare cele 19.000 de școli din România, putem spune că am avut, din păcate, câte un caz în medie la nivelul fiecărei școli. 41% dintre acestea au fost violențe elev-elev verbale. Este îmbucurător faptul că în prima perioadă a acestui an se remarcă o scădere semnificativă a cazurilor de violență în școli", a arătat ministrul.

Ministerul Educației și UNICEF au lansat astăzi campania împotriva violenței în școli, cu mesajul „Ești erou în curtea școlii când oprești violența verbală", care are scopul de a crește nivelul de informare și conștientizare la nivel național și local în privința formelor și consecințelor violenței verbale și școală. Potrivit ministrului, una dintre măsurile care pot reduce actele de violență în școală este și cea a instalării camerelor video de supraveghere. „Monitorizarea video a activităților din fiecare școală este un proces în curs de generalizare, urmând a se încheia curând la nivelul tuturor școlilor.  Peste 80% dintre școlile din România au camere video. Trebuie însă să fie conștienți managerii acestor școli că trebuie să urmărească aceste înregistrări și colegii dascăli, de importanța acestui fenomen", a subliniat Cîmpeanu. Posibilitățile de intervenție ale ministerului sunt limitate atunci când profesorii manifestă violență asupra elevilor, potrivit acestuia.

Şcolile şi grădiniţele în vizotul Poliţiei Române 

Un număr de 5.167 din cele 20.070 de şcoli, licee, colegii şi grădiniţe din ţară au paznici, iar 7.812 sunt dotate cu supraveghere video, relevă o evaluare făcută de Poliţia Română la început de an şcolar. La început de an şcolar, Direcţia de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române a realizat o evaluare referitoare la reţeaua unităţilor de învăţământ preuniversitar şi stadiul asigurării cu mijloace de protecţie şi pază a acestor obiective.

Astfel, au fost identificate, în toată ţara, 20.070 de unităţi şcolare - grădiniţe, şcoli gimnaziale, licee şi colegii (6.067 în mediul urban şi 14.003 în mediul rural), în cadrul cărora au fost înscrişi aproximativ 3.000.000 elevi. Mai mult, verificările poliţiştilor au relevat că, din totalul unităţilor de învăţământ preuniversitar, 5.167 sunt asigurate cu pază umană (cu pază proprie, prin societăţi specializate sau cu pază mixtă). Din acestea, 3.606 sunt în mediul urban şi 1.561 în mediul rural. Comparativ cu sfârşitul anului şcolar anterior, numărul unităţilor de învăţământ asigurate cu pază umană au crescut cu 7%. De asemenea, o creştere semnificativă au înregistrat şi şcolile asigurate cu pază prin societăţi specializate de pază (21,1%).

39% de unităţi de învăţămând preuniversitar au sisteme video

Totodată, 7.812 (39%) de unităţi de învăţământ preuniversitar sunt dotate cu sisteme de supraveghere video (4.005 în mediul urban şi 3.807 în mediul rural). Faţă de sfârşitul anului şcolar precedent, numărul unităţilor de învăţământ preuniversitar dotate cu sisteme video a crescut cu 9%. La început de an şcolar, Poliţia Română a reluat activităţile în zona unităţilor de învăţământ preuniversitar. Măsurile pe care le vor lua poliţiştii sunt structurate pe trei paliere: prevenirea prin acţiuni educative, verificarea modului de supraveghere, pază şi acces în unităţile şcolare în conformitate cu prevederile Legii nr. 333/2003 şi acordarea sprijinului de specialitatate (activităţi pentru menţinerea ordinii publice, intervenţia în cazul evenimentelor produse în perimetrul unităţilor şcolare, sesizate prin 112 şi combaterea absenteismului şcolar).

De asemenea, echipajele de poliţie rutieră vor acţiona, zilnic, pentru dirijarea/fluidizarea traficului pe principalele drumuri care converg către unităţile de învăţământ şi prevenirea accidentelor de circulaţie.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră