Mișu Negrițoiu Anunță Modificarea Normei RCA. Ce Se Va Întâmpla cu Tarifele Polițelor în Perioada Următoare

13 Ian 2016 | scris de Veronica Micu
Mișu Negrițoiu Anunță Modificarea Normei RCA. Ce Se Va Întâmpla cu Tarifele Polițelor în Perioada Următoare

"Am aprobat astăzi (miercuri - n.r.) în Consiliul ASF amendamentele la Norma 23, avem clauza cu privire la corelarea primelor şi majorărilor de prime cu daunalitatea", a declarat preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, într-o conferință de presă. 

Norma modificată prevede că asiguratorii vor emite doar poliţa RCA, fără Carte Verde, pentru vehiculele care nu pot circula în afara României, din cauza limitărilor tehnice. În această categorie se pot încadra mijloacele de transport în comun sau tractoarele cu regim special de înmatriculare.

"Nu ne-am referit expres la transportatori aici, sunt toate vehiculele care nu pot circula în străinătate, pe fondul limitărilor tehnice", a precizat Negriţoiu.

Norma va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

COTAR: Protocolul semnat cu ASF nu a fost respectat

Ieri, reprezentanții transportatorilor au anunțat, prin intermediul unui comunicat, că protocolul semnat la finalul anului trecut, între ASF, transportatorii din România și companiile de asigurări, care prevede limitarea creșterii RCA la maximum 50% față de iunie 2015, nu a fost respectat.

Potrivit Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR), asiguratorii au crescut deja valoarea polițelor RCA mai mult decât s-a negociat.

"În cazul în care se va dovedi că întâlnirea din 22 decembrie 2015 a fost doar o încercare de inducere în eroare a transportatorilor, pentru a se obține încetarea protestelor. Pe lângă acțiunile noastre viitoare, vom deschide o acțiune în instanță împotriva ASF, care încalcă mai multe legi internaționale", spun reprezentanții transportatorilor.

"Conform protocolului pe care reprezentanții autorităților și l-au asumat, până la sfârșitul anului trecut trebuia să se facă modificările pentru normele RCA, în sensul celor discutate, lucru care nu s-a întâmplat, iar firmele de asigurare au crescut deja valoarea polițelor RCA mai mult decât s-a negociat. Protocolul de înțelegere prevedea și excluderea Cărții Verzi de la calculul daunalității, pentru transportul local de persoane", se mai arată în comunicat.

Transportatorii atrag atenția asupra faptului că românii nu vor putea suporta o creștere a prețului poliței RCA cu până la 400%, care ar ajunge la valori mai mari decât ale autoturismelor pentru care este plătită asigurarea, iar firmele de transport sunt amenințate cu falimentul, din cauza deciziilor politice.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră