Ministrul Educaţiei anunță noi schimbări la BAC

12 Iul 2015
Ministrul Educaţiei anunță noi schimbări la BAC
Vineri, 10 iulie, au fost afișate REZULTATELE FINALE ale examenului de bacalareat, rata de promovare din acest an fiind cea mai ridicată din ultimii cinci ani. Cu toate acestea, ministrul Educaţiei, Sorin Mihai Cîmpeanu, este de părere că sistemul actual de examinare a absolvenţilor de liceu nu relevă cu adevărat capacităţile acestora.

"Vreau să spun că examenul de Bacalaureat, în opinia mea, aşa cum este el acum, nu este relevant pentru capacităţile unui absolvent", a afirmat Cîmpeanu, în cadrul unei emisiuni TV.

VERIFICĂ AICI REZULTATELE FINALE LA BACALAUREAT

Potrivit ministrului, subiectele la Bacalaureat din acest an nu au fost mai uşoare, dar nici mai dificile.

"Subiectul doi, mă refer la acea cerinţă de a face un eseu despre a face sport la orice vârstă sau despre rolul scriitorului în societate. Asta este puţină componentă de creaţie şi de aplicare a cunoştinţelor şi nu de a reproduce anumite cunoştinţe. Dar, sigur. Examenul de Bacalaureat este un examen de finalizare a unor studii. Nu poţi să înveţi doisprezece ani într-un anumit fel şi, brusc, dintr-odată, să evaluezi altceva. Vreau să spun că examenul de bacalaureat, în opinia mea, aşa cum este el acum, nu este relevant pentru capacităţile unui absolvent", a declarat ministrul Educației.

Sorin Cîmpeanu a anunțat noi schimbări în modul de organizare a examenelor de Bacalaureat.

"Nu este ceea ce ne dorim, pentru că nu avem o programă aşa cum ne dorim. Ea trebuie schimbată, ea trebuie revizuită. În momentul în care vom avea un conţinut al materiei predate aşa cum ne dorim, putem să avem şi un examen de Bacalaureat care să fei atât de relevant pe cât ne dorim pentru mediul socio-economic, pentru viaţa socio-profesională a absolvenţilor de mai târziu", a mai spus ministrul Educaţiei.

Rata de promovare la prima sesiune din acest an a examenului de Bacalaureat este de 67,9%, după soluționarea contestațiilor. Înaintea depunerii contestațiilor, rata de promovare a fost de 66,41%.
 
Absolvenţii care nu au obţinut rezultate de promovare în prima sesiune se pot înscrie în cea de-a doua  perioadă de examen pentru a doua sesiune de examen din august.

Sesiunea august-septembrie 2015

3 – 17 iulie 2015           Înscrierea candidaţilor la a doua sesiune de examen
17-18 august 2015       Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română
17-18 august 2015       Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă 
18 -19 august 2015      Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională
20 - 21 august 2015     Evaluarea competenţelor digital
24 august 2015             Limba şi literatura română – proba E)a) – proba scrisă
25 august 2015             Limba şi literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă
26 august 2015             Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă
28 august 2015             Proba la alegere a profilului şi specializării – probă scrisă
1 septembrie2015        Afişarea rezultatelor şi depunerea contestaţiilor 
2-3 septembrie 2015    Rezolvarea contestaţiilor
4 septembrie 2015       Afişarea rezultatelor finale

La sesiunea iunie — iulie 2015 a examenului de Bacalaureat s-au înscris 168.945 de candidați, cu peste 7.000 mai mulți decât în aceeași sesiune a anului trecut. Cei mai mulţi dintre candidaţii înscrişi, respectiv 163.462, au absolvit liceul la forma de învăţământ zi, 2.943 au urmat cursurile liceale la seral şi 2.540 la frecvenţă redusă.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră