Mihai Șora, despre alegerea lui Trump: ”Nici poporul german nu merita, în 1933, să fie adus în situația de a-l alege pe Hitler”

09 Noi 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Mihai Șora, despre alegerea lui Trump: ”Nici poporul german nu merita, în 1933, să fie adus în situația de a-l alege pe Hitler”


Două postări amare, ale căror idei centrale sunt faptul că nici poporul german nu merita, în 1933, să fie adus în situația de a-l alege pe Hitler. Căci domniei sale așa îi pare situația de față din America.
Pe un ton amar, el recunoaște că ”niciun popor din lume nu merită să fie adus în pragul disperării și pus în situația de a face o alegere nepotrivită”, dar și că nu știe ce ne rezervă următorii ani.
Șora spune, pe un ton amar, că nu știe cum va arăta lumea aceasta, cu roluri inversate, în care un bufon își dorește să devină din măscărici al Regelui, chiar Regele, adică vrea Puterea.
”Cum arată o lume cu aceste roluri inversate?
Încă nu știm. Vom vedea. Veți vedea voi, dragi prieteni, căci eu nu voi prinde, poate, sfârșitul mandatului care începe acum America cea îndepărtată”, scrie, în încheiere, Mihai Șora.
Redăm, aici, integral, conținutul celor două postări ale lui Mihai Șora.

Dragii mei,
nu știm ce ne rezervă următorii ani.
După noaptea care a trecut peste noi, am aflat două lucruri:
1. va trebui, pentru o perioadă, să „compunem“ cu noul președinte american.
2. Cascada Niagara se află tot acolo.
O vorbă spune: „Fiecare popor își merită conducătorii.“
Nimic mai înșelător: niciun popor din lume nu merită să fie mințit, manipulat, sărăcit și legat la ochi.
Niciun popor nu merită să fie adus în pragul disperării și pus în situația de a face o alegere nepotrivită.
Nici poporul german nu merita, în 1933, să fie adus în situația de a-l alege pe Hitler.
În zilele noastre, bufonul nu se mai mulțumește cu statutul lui de bufon: râzăreț, pus pe șotii, măscărici bun la toate și, mai ales, bun să-i înveselească pe Rege și curtea lui. În zilele noastre, bufonului nu-i mai ajunge zdrăngănitul din chitară. El vrea mai mult: vrea să i se cânte LUI în strună. Vrea să fie înscăunat, vrea locul Regelui și vrea Puterea.
Cum arată o lume cu aceste roluri inversate?
Încă nu știm. Vom vedea. Veți vedea voi, dragi prieteni, căci eu nu voi prinde, poate, sfârșitul mandatului care începe acum America cea îndepărtată”.

Mihai Șora a împlinit la 7 noiembrie 100 de ani. În septembrie, alături de istoricul Neagu Djuvara, a fost decorat de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul Național Steaua României.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră