MIC GHID pentru a evita toxiinfecţiile alimentare în sezonul cald. Ce SEMNALE DE ALARMĂ trag specialiştii

13 Iun 2015
MIC GHID pentru a evita toxiinfecţiile alimentare în sezonul cald. Ce  SEMNALE DE ALARMĂ trag specialiştii
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) avertizează că în perioadele caniculare creşte riscul apariţiei de toxiinfecţii alimentare şi recomandă cumpărarea alimentelor numai din spaţii autorizate şi păstrarea lor la temperaturi şi în condiţii adecvate, se precizează într-un comunicat de presă trimis de ANSVSA. Mai exact, cum în  sezonul cald creşte riscul alterării alimentelor şi, implicit, al apariţiei de toxiinfecţii alimentare  este bine să fie respecte câteva măsuri simple, dar foarte eficiente.

RECOMANDĂRILE SPECIALIŞTILOR 


- Să cumpere produse alimentare numai din locuri sau spaţii înregistrate sau autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, pentru că le oferă garanţia unor produse sigure, care sunt controlate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi care sunt depozitate în condiţii corespunzătoare de temperatură şi igienă;

- Cât mai repede posibil după cumpărare, alimentele de origine animală se introduc în frigider unde se păstrează astfel: carnea refrigerata, laptele, produsele din lapte şi ouăle la o temperatura de refrigerare de preferinţă între 0˚C+4˚C şi separat în funcţie de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scazută, respectiv sub -12˚C;

- Produsele care au fost decongelate nu se recongelează pentru a fi ulterior preparate sau consumate;

- Alimentele care urmează a fi depozitate în frigider, trebuie să fie ambalate separat şi menţinute în decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj.

- Alimentele gătite trebuie păstrate în recipiente acoperite;

- Produsele care au fost decongelate nu se recongelează pentru fi preparate sau consumate ulterior;

- Îndepărtaţi alimentele alterate, sunt o sursă de contaminare pentru celelalte alimente;

- Spălaţi bine fructele şi legumele înainte de a le depozita în frigider şi înainte de a le consuma.

De asemenea, fiecare Direcţie Sanitară Veterinară şi pentru Siguraţa Alimentelor se va asigura că, la nivelul fiecărui judeţ şi al municipiului Bucureşti, agenţii economici vor respecta:

- evitarea expunerii la vânzare a produselor de origine animală în locuri şi spaţii care nu asigură temperaturi adecvate şi condiţii de igienă corespunzătoare;

- verificarea condiţiilor de manipulare, depozitare şi transport ale produselor de origine animală în toate unităţile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar şi, în mod special, a produselor perisabile (carne preparată şi carne tocată, peşte, ouă, lapte şi produse din lapte);

- confiscarea, denaturarea şi distrugerea produselor de origine animală alterate sau depreciate pe timpul transportului, distribuţiei, depozitării sau comercializării;

- interzicerea transportului produselor alimentare, în cazul neasigurării temperaturilor adecvate pentru menţinerea lanţului frigorific;

- interzicerea comercializării şi punerii în consum a cărnurilor care nu au fost inspectate, ştampilate şi certificate sanitar veterinar.

Consumatorii pot sesiza autorităţile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor asupra oricăror abateri din domeniul siguranţei alimentelor, apelând gratuit numarul de telefon - 0800 826 787.
 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră