De 1 SEPTEMBRIE se protestează în faţa Guvernului! MEDICII ies mâine în stradă. Care le sunt NEMULŢUMIRILE

31 Aug 2015
De 1 SEPTEMBRIE se protestează în faţa Guvernului! MEDICII ies mâine în stradă. Care le sunt NEMULŢUMIRILE
Mâine, între orele 9.00- 16.00 va avea loc, în faţa Guvernului un miting de protest al medicilor  la care vor participa în jur de 1.500 de persoane.  Sindicaliștii de la Cantacuzino au precizat pentru B1tv  că printre subiectele abordate cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii  au fost grila de salarizare și legea coplății.

Sindicaliştii s-au prezentat la minister cu tot felul de documente pentru a arăta diferența de salarizare dintre țara noastră și țările europene.  De partea cealalată, reprezentanții din Ministerul Sănătății au vorbit despre constrângerile la care sunt supuși în momentul de față. „Sincer îmi este greu să cred în clipa de față că se vor schimba niște lucruri în mod radical”, a spus unul din reprezentanții sindicaliștilor. „Avem aprobarea dată de Primăria Municipiului Bucureşti. Îi aşteptăm pe toţi medicii, pacienţii cadrelor medicale. Mitingul nu se va referi strict la salarii, ci se va referi la începerea reformei în sistemul sanitar. Partea bună a negocierilor de astăzi o reprezintă faptul că domnul ministrul şi echipa dânsului au fost deschişi la comunicare“, au mai precizat liderii de sindicat. 

Salariile cadrelor sanitare, mărite cu 25%




Guvernul a adoptat ordonanța care stabilește că salariul brut pentru personalul din sistemul public sanitar va beneficia de o majorare de 25%. Măsura va fi aplicată de la 1 octombrie 2015. Aproximativ 200.000 de medici şi asistente vor beneficia de aceasta majorare, incepand cu luna octombrie. Guvernul anunța că decizia este luată pentru a motiva personalul din sistemul medical și pentru a stopa migrația cadrelor medicale către locurile de muncă din străinătate. În plus, majorarea vizează și sporurile - de ture, de noapte, de condiții grele de muncă, tot cu 25 de procente. Majorările salariale sunt posibile datorită introducerii cardului de sănărate, potrivit oficialilor.

Mii de medici au ameninţat cu GREVA

Mii de medici au ameninţat pe Facebook cu demisie în bloc si grevă în Sănătate, de la 1 septembrie, informează B1 TV. Ei cer să fie scoși din categoria funcţionarilor publici şi să aibă un venit de bază de 1.000 de euro şi să fie plătiţi pentru gărzile efectuate pentru a nu mai primi şpăgi de la pacienţi. Peste 15.000 de medici s-au reunit într-un grup pe reţeaua de socializare Facebook.

Acestia mai anunță că își doresc ca ministerul să aibă strategii pentru ameliorarea stării sistemului sanitar din țara noastră și ca partidele politice să agreeze cu profesioniști un pact pe sănătate, pe care să îl respecte indiferent cine este la putere. Cadrele medicale membre în grupul - Medici gata de greva generală- cer să nu mai fie consideraţi funcţionari publici si iau în calcul chiar şi demisia în bloc. Sindicaliştii din Sănătate au cerut o întrevedere cu ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, nemultumiti că legislaţia le impune tot felul de restricţii medicilor care vor să iasă în stradă.

În sistemul de sănătate au mai rămas puţin peste 13.000 de doctori in 2015, asta în condiţiile în care în urmă cu cinci ani erau peste 20.000 de specialişti care lucrau în spitalele publice din ţară. Aproape 500 de persoane au răspuns afirmativ solicitării de a intra în grevă de avertisment pe 1 septembrie. În 2013 au ieşit în stradă aproape 10.000 de medici şi cadre medicale, pentru a cere salarii mai mari şi condiţii decente în spitale. Atunci s-au majorat salariile rezidenţilor, care au beneficiat, începând din 2014, de burse în valoare de 670 de lei pe lângă salariul de bază.

DECIZIA CURTII SUPREME I-A NEMULTUMIT PE MEDICI

Medicii angajaţi în spitalele din sistemul public de sănătate n-au voie să primească de la pacienţi plăți suplimentare sau donaţii, conform unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). Decizia ICCJ nr. 19 din 4 iunie 2015 a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 590 din 5 august şi este obligatorie pentru toate instanţele de la momentul publicării, scrie avocatnet.ro. În caz contrar, micile şi marile „atenţii“ primite de la pacienţi le pot aduce medicilor din spitalele de stat ani grei de închisoare. Pedeapsa poate ajunge până la 10 ani.

STOP CADOURILOR PENTRU MEDICI

Mai exact, judecătorii au hotărât, prin documentul menţionat, că medicii angajaţi cu contract de muncă în spitalele din sistemul public de sănătate nu pot să primească plăți suplimentare sau donaţii, chiar dacă pacienţii au dreptul, conferit de lege în prezent, de a recompensa medicii sau spitalele în care au fost trataţi.

„Fapta medicului angajat cu contract de muncă într-o unitate spitalicească din sistemul public de sănătate, care are calitatea de funcţionar public, în accepţiunea dispoziţiilor art. 175 alin. 1 lit. b teza a II-a din Codul penal, de a primi plăți suplimentare sau donaţii de la pacienţi, în condiţiile art. 34 alin. 2 din Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003, nu constituie o exercitare a unui drept recunoscut de lege având că urmare incidenţa dispoziţiilor art. 21 alin. 1 teza I-a din Codul penal”, scrie în decizia ICCJ publicată miercuri în Monitor.


Alte stiri din Actualitate

Ultima oră