Guvernul a decis: 21 medicamente noi, pe listele de compensate și gratuite

27 Iul 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Guvernul a decis: 21 medicamente noi, pe listele de compensate și gratuite

Guvernul a aprobat miercuri o Hotărâre al carei scop este să asigure accesul la tratament cu medicamente noi, inovative, a pacientilor carora li se prescriu.

Noile medicamente sunt molecule inovative destinate în principal tratamentului pacienților cu afecțiuni oncologice (12 molecule), cu mențiunea că 5 dintre acestea sunt medicamente orfane (asigură tratamentul bolilor rare, fără alternativă terapeutică).

De asemenea, au fost introduse molecule pentru scleroza multiplă, spondilita ankilozantă, diabet zaharat, boală pulmonară obstructivă cronică, fibroză pulmonară idiopatică, keratoză actinică, prevenirea bolilor cardiovasculare majore și angina pectorală cronică.

Unele dintre aceste medicamente vor fi disponibile pentru pacienți în cel mai scurt timp, iar altele imediat după alcătuirea protocoalelor terapeutice de către comisiile de specialitate abilitate, anunta Executivul intr-un comunicat.

Guvernul precizeaza ca introducerea celor 21 de noi denumiri comune internaționale în tratamentele prescrise pacienților pe liste compensate și gratuite se face cu încadrarea în bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate aprobat pentru 2016.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră