ŞOFAT ENGLEZESC, REGULI ROMÂNEŞTI. CERINŢE DURE pentru şoferii care conduc maşini cu volanul pe dreapta

05 Ian 2016 | scris de Mara Răducanu
ŞOFAT ENGLEZESC, REGULI ROMÂNEŞTI. CERINŢE DURE pentru şoferii care conduc maşini cu volanul pe dreapta

 

Iniţiatorul legii a observat că numărul şoferilor care conduc englezeşte - la propriu - în România e tot mai mare. Aşa că, alături de mai mulţi parlamentari, vrea să introducă reguli mai stricte în această privinţă. Motivul... „Peste 90% din accidentele în care maşini cu volanul pe partea dreaptă sunt implicate conducătorii auto ai acestor autovehicule sunt şi vinovaţi de respectivele accidente”, a explicat Alexandru Nazare. Fostul ministru al Transporturilor propune ca, indiferent de experienţă, şoferii care vor să conducă maşini cu volanul pe dreapta să treacă mai întâi pe la instructorul auto. Pentru cel puţin 20 de ore, la volanul unui astfel de autoturism.

Proiectul de lege mai conţine şi o condiţie greu de îndeplinit de cei care au maşini cu volanul pe partea dreaptă - aceştia să aibă permisul de conducere obţinut într-o ţară în care se circulă pe partea stângă, de pildă Marea Britanie. Dacă nu sunt respectate aceste reguli, parlamentarii au prevăzut şi amenzi, usturătoare, până la 800 de lei, plus ridicarea certificatului de înmatriculare. Deocamdată, cei care aduc în ţară un autoturism cu volanul pe partea dreaptă au de îndeplinit o singură condiţie suplimentară.

„La omologarea unui autoturism dotat cu postul de conducere pe partea dreaptă obligă conducătorul să mute fasciculul luminos din partea stângă spre partea dreaptă. E singurul lucru pe care îl face Registrul Auto Român în acest moment”, a precizat George Adrian Dincă, directorul RAR, citat de Digi 24. 

Aproximativ 10 mii de astfel de maşini sunt înregistrate în România. Proiectul de lege este deocamdată în dezbatere publică. Din februarie urmează să fie discutat în Senat, iar decizional va fi votul deputaţilor. 

Ce spune statistica Politiei in cazul masinilor cu volanul pe dreapta

O statistica a Politiei arata ca aproape toti soferii cu astfel de masini, implicati in accidente rutiere, sunt si vinovati de producerea lor. Posesorii masinilor cu volanul pe partea dreapta ar trebui sa indeplineasca cateva conditii ca sa le poata conduca pe drumurile din Romania. Autoturismul sa aiba oglinzi periscopice, iar soferul sa fi facut un curs de conducere pe masina modificata. Initiatorul legii mai crede ca soferul ar trebui sa aiba permis eliberat de tara unde sensul de mers este reglementat pe partea stanga. Asta face ca masinile cu volan pe dreapta sa nu mai circule in Romania. Masura este vazuta cu ochi buni si de inspectorii Registrului Auto Roman (RAR) care recunosc ca nu pot respinge inmatricularea unei masini cu volan pe dreapta, second hand, din cauza legislatiei europene.

Polonia, singura tara europeana care a interzis inmatricularea masinilor cu volan pe dreapta

Momentan, legea noastră nu interzice înmatricularea maşinilor cu volan pe partea dreaptă. Poliţiştii nu pot face altceva decât să îi sfătuiască pe şoferi să evite astfel de maşini sau, cel mult, sa aiba grija. Singura ţară europeană care a interzis înmatricularea acestor autoturisme este Polonia.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră